Petr Holec: Efekt Poche nese plody, ČSSD by se stěží dostala do Poslanecké sněmovny

28. červen 2018

Když ČSSD v přímém přenosu vyhlašovala výsledky svého referenda o vstupu do menšinové vlády s hnutím ANO tolerované komunisty, slíbila si jednotu.

„Teď končí diskuse o tom, zda je pro ČSSD lepší být ve vládě, nebo v opozici. Musí skončit doba, kdy se ČSSD věnovala spíše sama sobě,“ řekl na tiskovce předseda strany Jan Hamáček. „Dnešním dnem by měly utichnout všechny spory,“ doplnil ho první místopředseda Jiří Zimola.

Jindřich Šídlo: Špatně vybraný hrdina Poche

Jindřich Šídlo

Upřímně řečeno to trochu vypadá, že se sociálním demokratům do vlády vůbec nechce.

Už druhý den se ale ČSSD znovu začala věnovat spíše sama sobě. Zimola veřejně řekl, že by strana měla na ministra zahraničí vybrat někoho jiného než Miroslava Pocheho, jehož odmítá prezident Miloš Zeman, komunisti i část ČSSD.

Za Pocheho se ale naopak hned postavil nejen šéf Senátu Milan Štěch, odpůrce vstupu strany do vlády s ANO. Ten řekl, že by ČSSD případně měla z vlády vystoupit, ještě než do ní vstoupila. Slíbená jednota tak straně nevydržela ani den.

Teď přinesl výsledky této nejednoty průzkum agentury Phoenix Research, konaný pro Blesk Zprávy po vyhlášení vnitrostranického referenda: ČSSD by podle něj nyní volilo jen 5,4 procenta voličů. Tedy ještě o dvě procenta méně, než kolik hlasů dostala v loňských sněmovních volbách.

Praní špinavého prádla

„Voličům vadí, jak není ČSSD schopná na ničem se dohodnout, kromě praní špinavého prádla před veřejností,“ vysvětlil pokles preferencí strany ředitel agentury a politolog Jan Kubáček.

Petr Hartman: ČSSD je spokojená s formální snahou Babiše o jmenování Pocheho

Předseda ČSSD Jan Hamáček (vpravo) a europoslanec Miroslav Poche, kterého ČSSD navrhla na ministra zahraničí

Andrej Babiš je spokojený s tím, že formálně dodržel dohodu se sociální demokracií. Návrh na jmenování ministrů, který dorazil na Hrad, obsahuje i jméno Miroslava Pocheho.

Je to samozřejmě jediný průzkum, zatím však jediný aktuální. Jenže ČSSD nevychází o moc lépe ani z jiných průzkumů, posiluje spíš jen výjimečně. Problém je, že nejde jen o Pocheho. ČSSD je více či méně rozdělená už 15 let, když někteří její zákonodárci nevolili prezidentem Miloše Zemana, bývalého předsedu a premiéra strany. Na nějaký čas ji poté sice sjednotil Jiří Paroubek, znovu se ale štípla po jeho pádu po volbách v roce 2010.

Předsedou se tehdy těsně stal nevýrazný Bohuslav Sobotka, jemu ale hned po volbách v roce 2013 přichystal tzv. lánský puč tehdejší první místopředseda Michal Hašek. Sobotka se sice nakonec stal premiérem a zůstal i předsedou ČSSD, nepřežil ale ani do loňských voleb. Stranu navzdory slibům ovšem nesjednotilo ani nedávné referendum: do vlády nechce přes 40 procent jejích členů, tedy téměř polovina.

A nepomohl dokonce ani sedmiprocentní volební debakl, který čtyři roky předtím sjednotil za novým předsedou Petrem Fialou ODS, jíž po ostudném pádu vlády premiéra Petra Nečase postihlo stejné volební fiasko. Jestli teď tedy ČSSD bude dál pokračovat ve veřejném praní vlastního špinavého prádla, nemusí ji už brzy žádné spory o ministry trápit. Jednoduše proto, že už možná nebude sedět ani ve sněmovně.

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.