Petr Hartman: ČSSD je spokojená s formální snahou Babiše o jmenování Pocheho

26. červen 2018

Andrej Babiš je spokojený s tím, že formálně dodržel dohodu se sociální demokracií. Návrh na jmenování ministrů, který dorazil na Hrad, obsahuje i jméno Miroslava Pocheho.

V původní verzi sice chybělo, ale nakonec se premiér rozhodl nekomplikovat si sporem s ČSSD zbytečně život.

Z prezidentových úst jsem neslyšel, že mne nejmenuje. Ale rozhodnuto bylo už před schůzkou v Lánech, říká Poche

Europoslanec Miroslav Poche a prezident Miloš Zeman

Co si o svém jmenování, resp. nejmenování ministrem zahraničí koaliční vlády ANO-ČSSD, myslí samotný europoslanec? Schůzka s prezidentem prý byla formalita, protože komuniké vyšlo jen 3 minuty po zavření dveří.

Slibem člověk neurazí ani v politice a není důležité, nakolik je ochoten ho splnit. O tom, že moc ne, vypovídají jeho slova vypouštěná do veřejného prostoru. Andrej Babiš totiž nepočítá s tím, že by byl ve středu ráno Miroslav Poche skutečně jmenován. Tím, že současný europoslanec nebyl pozván na slavnostní ceremoniál, je jasné, že tomu tak bude.

Zároveň dává premiér najevo, že není ochoten se pouštět do sporu s prezidentem republiky. Alespoň v podobě kompetenční žaloby, která by jasně stanovila, zda může prezident odmítnout jmenovat navrženého kandidáta, který splňuje všechny zákonem dané požadavky.

Blíž k prezidentovi, než ke koaličnímu partnerovi

Sociální demokraté k tomu rezignovaně dodávají, že nemají páku, jak Andreje Babiše přinutit k případnému podání zmiňované žaloby. Jejich přístup je velmi pravděpodobně dostane za pár týdnů či měsíců do podobné pozice. Tentokrát v momentu, kdy nebudou spokojeni s fungováním vlády.

Jindřich Šídlo: Špatně vybraný hrdina Poche

Jindřich Šídlo

Upřímně řečeno to trochu vypadá, že se sociálním demokratům do vlády vůbec nechce.

Pokud ji podpoří, nebudou mít šanci donutit premiéra k dodržování slibů. I kdyby vypověděli koaliční smlouvu a odešli z vlády, těžko prosadí, že jí bude vyslovena nedůvěra. K tomu je potřeba minimálně 101 poslanců. Při zachování sněmovní spolupráce hnutí ANO s SPD a komunisty je to vyloučené.

Přesto se sociální demokraté hrnou do dobrodružství s Andrejem Babišem. Svědčí o tom ochota jejich poslanců podepsat koaliční smlouvu a tím stvrdit podporu kabinetu při hlasování o důvěře ve sněmovně. To je pro Andreje Babiše nejdůležitější moment, ke kterému ČSSD potřebuje.

Nejsilnějším nástrojem k vynucení si uzavřených dohod je nehlasovat pro vyslovení důvěry. Takže sociální demokraté stále ještě mohou Andreje Babiše tlačit k tomu, aby skutečně usiloval o jmenování Pocheho, včetně případného podání kompetenční žaloby.

Petr Hartman

Tím, že na podobném postupu netrvají, dávají najevo, jak moc jim na vstupu do vlády záleží. Andrej Babiš tak může upřednostňovat bližší spolupráci s prezidentem, než s koaličním partnerem, aniž by příliš riskoval, že i podruhé nezíská se svou vládou důvěru v Poslanecké sněmovně.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.