Petr Holec: ČSSD se konečně našla. V nemocenské

27. září 2018

Po rekordně dlouhé ekonomické recesi Česko zažívá rekordní ekonomický boom. Ekonomika i platy rychle rostou a nezaměstnanost se drží na nejnižší úrovni v EU.

Zatímco ještě nedávno lidi nemohli najít práci, teď je musíme dovážet ze zahraničí a i tak ekonomice chybí statisíce pracovníků.

Petr Holub: Za nemocenskou do vlády

Čekárna u lékaře - ilustrační foto

Plaťte nemocenskou i první tři dny a potom se domluvíme na koalici. Zjednodušování ve veřejné debatě dosahuje netušené úrovně, proto mohou političtí vyjednavači, novináři i sami občané brát vážně takto triviální podmínku sociálních demokratů pro účast ve vládě s Andrejem Babišem a jeho formací ANO.

Ironie je, že ČSSD v téhle situaci nejvíc právě řeší nemocenskou. „Byl to pro ČSSD jeden ze zásadních důvodů, proč vstoupila do vlády,“ řekla České televizi ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Jana Maláčová.

Proplácení prvních tří dnů nemocenské je v koaliční smlouvě, kam ho v rámci kompromisu vládnutí s ČSSD nechalo vepsat hnutí ANO. Jeho šéf a premiér Andrej Babiš sice říká, že s tím nesouhlasí, v rámci koaliční smlouvy ale podle něj ANO zrušení karenční doby dodrží.

Jen chce v souvislosti s tím zavést i elektronickou neschopenku, která by aspoň omezila podvody s pracovní neschopností v prvních třech dnech. Právě ty totiž lidi před zrušením jejich proplácení nejvíc zneužívali, když si z nich často dělali placené volno.

Vyšší produktivita práce a přidaná hodnota zboží

Podle Maláčové ale ČSSD nechce zrušení karenční doby spojovat s elektronickou neschopenkou, chce prostě jen znovu zavést starý systém. Pro ČSSD je to příznačné. Už několik let marně hledá hlavní volební i vládní téma, jak ostatně potvrzují její poslední volební výsledky i preference.

Ekonomickou prosperitu by měli pocítit i občané, říká Jana Maláčová z ČSSD

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Přidat státním zaměstnancům, rodičům malých dětí a důchodcům. To jsou některé priority nové ministryně práce o sociálních věcí Jany Maláčové z ČSSD, která také chce důchodcům a lidem s malými dětmi více otevřít pracovní trh.  

Volný pád strany, jíž kdysi volilo i přes 30 procent voličů, stvrdilo loňské volební fiasko, kdy získala jen přes 7 procent hlasů. Po něm ČSSD slíbila sobě i voličům obrat, žádný se ale zatím nekoná. Spíš naopak.

Krátce před říjnovými komunálními a senátními volbami se strana podle některých průzkumů propadla ještě níž a třeba v Praze jí reálně hrozí, že ji voliči vyvedou z radnice.

Volby vždy vyhrává strana, která se dokáže nejvíc trefit do většinové společenské nálady. Jenže to se ČSSD poslední dobou vůbec nedaří. Sama dokonce odevzdala Babišovi i silné téma migrace, když mu kvůli nejmenování Miroslava Pocheho v podstatě nechala post ministra zahraničí. Přitom se s ANO před vstupem do vlády nejvíc přetahovala právě o počet svých ministrů.

Česku se teď sice ekonomicky daří, i tak ale musí akutně řešit spoustu důležitých věcí. Firmám chybí pracovníci, aby mohly naplno využít hospodářský boom a investovat do budoucna. I Česko postihne robotizace, která zruší řadu méně kvalifikovaných profesí.

Nutná je i reforma penzí, jestli máme i v budoucnu nějaké mít. A nikdy taky nebudeme mít vytoužené německé platy bez vyšší produktivity práce a přidané hodnoty zboží. To vše se týká celé společnosti. Tři dny nemocenské ale mezi tím určitě nenajdete. 

Autor je komentátor Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.