Petr Hartman: Spornou policejní reorganizaci legitimizují Šlachtovi lidé

5. srpen 2016

Národní centrála proti organizovanému zločinu funguje dobře. Tvrdí to ministr vnitra Milan Chovanec po pouhých čtyřech dnech její existence. Za tak krátkou dobu přitom nelze posoudit přínos sloučení „protimafiánského“ a „protikorupčního“ útvaru.

Nelze ani dokázat, zda změna nějakým zásadním způsobem ovlivnila vyšetřování závažných trestných činů. V neposlední řadě až praxe následujících týdnů či spíše měsíců prověří, zda reorganizace elitních útvarů vzala skutečně v potaz připomínky státních zástupců. O úniku informací, který by mohl mařit práci policie a jehož vyšetřování mohlo být spouštěcím momentem sporné reorganizace ani nemluvě.

Zatím jediným nezpochybnitelným faktem tolik diskutovaných změn je konec působení Roberta Šlachty u policie. Právě tento člověk se stal symbolem určitého pojetí práce Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Podle jedněch nekompromisního přístupu k vyšetřování ve stylu padni komu padni, který se nezastaví ani před kanceláří premiéra. Podle jiných až inkvizičního přístupu k práci policejních vyšetřovatelů, kteří ovlivnili politiku a chtěli by rozhodovat o tom, kdo bude premiérem.

Přínosem od prvního srpna zahájené reorganizace může být především skutečnost, že přece jenom došlo k uklidnění emocí a zmiňované krajní pohledy na vznik Národní centrály proti organizovanému zločinu a na důvod odchodu Roberta Šlachty už tolik nerezonují veřejným prostorem. Milan Chovanec tak v souboji o reorganizaci policie zatím poráží Andreje Babiše. Jednak tím, že sporné sloučení elitních policejních útvarů navzdory Babišovu odporu prosadil a hlavně tím, že jeho snaha neztroskotala na nedostatku lidí.

Petr Hartman

Přitom ještě před několika týdny to vypadalo na to, že z „protimafiánského“ útvaru odejdou desítky až stovky lidí. Nestalo se tak. Ministrovi vnitra se ve spolupráci s policejním prezidentem podařilo bez velkých vnitřních konfliktů obsadit významné pozice ve vedení centrály i jednotlivých sekcí a naplnit je lidmi, kteří pracovali pod Robertem Šlachtou.

Následující měsíce ukáží, zda jejich motivací pro setrvání byla obava o ztrátu zaměstnání, která převážila nad do té doby vyjadřovanou kritikou reorganizace. Což by mohlo ubrat na jejich ochotě pouštět se do vyšetřování politicky citlivých případů. Nebo, zda se bývalí Šlachtovi spolupracovníci přesvědčili o tom, že připravená reorganizace je v pořádku, neovlivní negativně jejich práci a proto ji mohou svým setrváním legitimizovat.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio