Petr Hartman: Sociální demokraté udrží vládu nad Jihočeským krajem

18. duben 2017

Sociální demokraté se nadále budou podílet na vládě nad Jihočeským krajem. Vděčit za to mohou obratnému politickému manévrování Jiřího Zimoly.

Po aféře kolem odměňování lidí z vedení holdingu Jihočeské nemocnice a budování chaty na Lipně oznámil rezignaci. Zároveň v zákulisí výrazným způsobem přispěl ke vzniku nové koalice.

V ní sociální demokraté nebudou chybět a nadále si podrží křeslo hejtmana. Alespoň k tomu vývoj směřuje. Definitivně by se to mělo potvrdit na zasedání krajského zastupitelstva. Otázkou zůstává, nakolik bude nová krajská vláda stabilní? Nejde pouze o to, že se bude opírat o těsnou většinu jednoho hlasu.

Rozložit ji mohou problémy, které přivodily rozpad dosavadní koalice. Řeč je o fungování holdingu Jihočeské nemocnice a o diskutabilní výstavbě chaty na Lipně pro Jiřího Zimolu. Noví koaliční partneři sociálních demokratů logicky požadují důkladné prošetření obou věcí.

Důležité bude, jak novou krajskou vládu bude vnímat veřejnost. Zleva Jan Bartošek (KDU-ČSL), Ivana Stráská (ČSSD), Jiří Švec (Pro Jižní Čechy) a Pavel Hroch (Jihočeši 2012)

Zákulisní manévrování Jiřího Zimoly

První z nich se týká nejenom Jiřího Zimoly, ale i některých sociálních demokratů dosud působících ve vedení kraje. Na způsob objasnění nesrovnalostí tak mohou mít odlišné názory než jejich koaliční partneři.

Podle výroků představitelů Jihočechů 2012 by se zase mohlo zdát, že se na správě jihočeského kraje výrazně nepodíleli. Přitom byli součástí koalice a nemohou se snadno zbavit určité spoluodpovědnosti za vysoké odměny vedení holdingu Jihočeské nemocnice. To může být rovněž zdrojem budoucích koaličních sporů.

Sjezd ČSSD v Brně, Jiří Zimola

V neposlední řadě bude důležité, jakým způsobem bude proveden audit systému odměňování ve všech organizacích zřizovaným krajem a k jakému výsledku se dobere.

V tuto chvíli nelze vyloučit, že by odpovědnost za případné nesrovnalosti mohla spadnout i na dosavadní Zimolovy náměstky včetně budoucí hejtmanky Ivany Stráské. Vždyť právě ona měla ze své pozice na starost zdravotnictví, pod které spadá i zmiňovaný holding. Z jejích výroků se dá vyvodit, že do nové funkce je spíše dotlačena okolnostmi, než že by měla ambici se do ní propracovat.

Bude tedy velmi záležet na zákulisním manévrování Jiřího Zimoly, jak dlouho nová koalice vydrží. Neméně důležité bude rovněž to, jak novou krajskou vládu bude vnímat veřejnost. Zda jako projekt, který má důsledně vyřešit problémy spojené s rozpadem současné koalice, nebo je naopak pomalu nechat vyšumět do ztracena.

autor: Petr Hartman
Spustit audio