Petr Hartman: Piráti nechtějí být s Pavlem Blažkem ve vládě, přesto v ní budou

21. červen 2023

Piráti chtějí být ve vládě. Takovým způsobem vyzněl výsledek jejich hlasování o vstupu do Fialova kabinetu. Podpora pro takovýto krok byla na podzim roku 2021 drtivá. Piráti chtějí být ve vládě i s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. Mohlo by se k tomu tehdy dodat.

Necelé dva roky potom by se dalo říci, že Piráti nechtějí být ve vládě s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. Podle nich jeho setrvání v čele tohoto resortu ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát. Tento postoj zaujímá výrazně méně Pirátů, než kolik jich bylo pro vstup do Fialova kabinetu. Nic to však nemění na tom, že výsledek hlasování je platný.

Čtěte také

Pavla Blažka se zastává premiér. Proto by šlo konstatovat, že Piráti nechtějí být ve vládě. Alespoň pokud by to vnímali ve stylu – buďto my, nebo Blažek. Pochopitelně svět není černobílý a platí to rovněž pro dění kolem ministra spravedlnosti. Přijaté usnesení nezavazuje předsedu Pirátů k tomu, aby vybíral pouze ze dvou vyhrocených možností.

Je velmi pravděpodobné, že v následujících měsících budou Piráti ve vládě i s Pavlem Blažkem. Za jakých podmínek, to záleží na vyjednávání Ivana Bartoše s premiérem. Jeho výchozí pozice není nejsilnější. Čtyři poslanci ve vládní většině nehrají zásadní roli. I bez nich by se kabinet opíral o 104 hlasy z 200.

Při započtení Ivo Vondráka, který opustil hnutí ANO, je podpora ještě nepatrně silnější. Zkrátka i po odchodu Pirátů do opozice by vláda v dolní parlamentní komoře neztratila většinu.

Nepřijatelné chování ministra

Čtěte také

Proto Petr Fiala nemusí brát výsledek hlasování Pirátů smrtelně vážně. Zároveň by ho neměl zlehčovat. V době, kdy kabinet řeší problémy s konsolidací veřejných financí, by se asi nechtěl dohadovat s koaličními partnery o rozsáhlejší rekonstrukci vlády. V ní mají Piráti vyčleněna tři křesla, která by bylo nutné po jejich odchodu obsadit zástupci jiných politických stran.

Jednání premiéra s Ivanem Bartošem by mělo přispět k zachování dosavadního složení vládní koalice. Otázkou zůstává, zda k tomu postačí výzva, aby byl Pavel Blažek ve svých některých aktivitách zdrženlivější. Například v tzv. brněnské bytové kauze. V ní opakovaně požadoval nejrůznější informace. Jako zkušený politik a právník si pohlídal, aby postupoval v mezích zákona. Zároveň jeho zájem mohl vyznívat jako forma nátlaku, která může ovlivňovat vyšetřování.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Právě tyto okolnosti inspirovaly některé Piráty k tomu, aby nyní hlasovali pro usnesení, že s Pavlem Blažkem nechtějí být ve vládě. Podle jejich předsedy v ní i s ním setrvají. I když chování ministra spravedlnosti je pro ně nepřijatelné. Ne však natolik, aby kvůli tomu dobrovolně usedli do opozičních lavic spolu s hnutím ANO a SPD.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio