Petr Hartman: Mynář stále a patrně definitivně bez prověrky

23. září 2015

V březnu 2013 se stal Vratislav Mynář vedoucím Kanceláře prezidenta republiky, chcete-li kancléřem. V říjnu téhož roku prezident Miloš Zeman prohlásil, že pokud Mynář nezíská bezpečnostní prověrku, bude si muset nalézt nového kancléře.

Reagoval tím na jeho laxní přístup v této záležitosti. Pod tlakem médií i hlavy státu si podal žádost o zahájení prověrky. V průběhu prověřování nevyvíjel přílišnou iniciativu, aby byla pokud možno rychle ukončena.

Přitom bez ní se nemůže účastnit některých důležitých jednání a neměl by mít přístup k citlivým informacím. Stručně řečeno, nemůže vykonávat plnohodnotně práci kancléře. Přesto v ní vydržel už přes polovinu funkčního období prezidenta Miloše Zemana.

Po většinu této doby hraje za asistence hlavy státu s veřejností zajímavou hru na schovávanou. V ní se nepátrá po konkrétní osobě, ale po Mynářově prověrce. Hledající jsou Hradem pravidelně směřováni ke skrýši, kterou představuje Národní bezpečnostní úřad.

Čtěte také

Odkazem na něj většinou odbývají jakékoli dotazy na toto téma. Hra se zdá býti nekonečnou. Někomu už mohla připadat nudná, proto pustil na veřejnost zprávu o tom, že prověrka sice existuje, ale Mynář z ní nevyšel dobře. Kritéria pro její obdržení na nejvyšší stupeň nesplnil.

Nejde o oficiální informaci, přesto by se neměla rozcházet s pravdou. Napovídá tomu dlouhá doba Mynářova prověřování. Standardní bývá lhůta kolem devíti měsíců. V tomto konkrétním případu jsme zatím na úrovni zhruba 21 měsíců.

Logo

Když se k tomu přidá kancléřova vlažná spolupráce v průběhu prověrky, vytváří to dojem, že si byl vědom toho, že ji nezíská.

Způsob, jakým se k tomu postavil Hrad, se dá přirovnat k hraní o čas. Vypadá to, že každý týden, který může Miloš Zeman Vratislava Mynáře udržet ve vedení Kanceláře prezidenta republiky je dobrý. Budou-li v této taktice pokračovat, potom si na oficiální zveřejnění výsledků prověrky můžeme ještě delší dobu počkat.

Čtěte také

V duchu zdržovací taktiky mohou následovat pokusy o zvrácení závěrů, ke kterým Národní bezpečnostní úřad došel. Při troše šikovnosti by to mohlo vydržet klidně dva a půl roku. Vratislav Mynář by tak mohl dosáhnout unikátu. Strávil by celé funkční období prezidenta republiky na významném postu bez důležité bezpečnostní prověrky.

Bez shovívavosti Miloše Zemana toho docílit nelze.

autor: Petr Hartman
Spustit audio