Petr Hartman: Miloš Zeman je aktivnější než čínský velvyslanec v Česku

18. leden 2019

Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky – psalo se v prohlášení podepsaném v říjnu 2016 čtyřmi nejvyššími ústavními činiteli.

Šlo o jejich reakci na setkání tehdejšího ministra kultury s dalajlámou.

Byť šlo o schůzku neoficiální, nesla ji Čína velmi nelibě. Proto vzniklo zmiňované prohlášení. Mělo ji ujistit v tom, že Česko bude i nadále přistupovat k Číně vstřícně. Nebude příliš zatěžovat vzájemné vztahy problémy lidských práv, nebo anexí Tibetu. Šlo o servilní projev vůči komunistické velmoci, který byl kritizován.

Vznik prohlášení byl motivován obavou ze ztráty mnoha miliardových obchodů. Čínské investice v Česku však nepatří zdaleka k největším. Výměna zboží a služeb prospívá pouze úzkému okruhu firem.

Vzájemná bilance je nevyrovnaná v neprospěch Česka. Neodpovídá tomu citlivost některých politiků na informace, které se o Číně objevují. Týká se to například standardních upozornění tajných služeb na nebezpečí hrozící z posilování čínského vlivu a aktivit jejich špionů na našem území.

Prohlášení oprášit a upravit

Místo věcné debaty na úrovni vlády či bezpečnostní rady státu jsme svědky zvláštních mediálních výstupů. Vyniká v tom prezident republiky, který nevynechá jedinou příležitost, jak Čínu obhajovat.

Je v tom výrazně aktivnější než její velvyslanec u nás. Většinou to dělá na televizní obrazovce soukromého média majícího zvláštní zkušenosti s čínskými investory.

Do veřejného prostoru vypouští hlava státu informace, které úplně neodpovídají realitě. Pomáhají však vytvářet dojem, že se obchodní vztahy s komunistickou velmocí zhroutí a Česko to uvrhne do hospodářské krize.

Bylo by asi lepší, kdyby tajné služby přestaly shromažďovat informace, vyhodnocovat je a v případě potřeby na jejich základě varovat před hrozícími riziky? Nebylo.

Naopak by bylo na čase oprášit v úvodu zmiňované prohlášení a mírně ho upravit. Představitelé České republiky by mohli ujistit občany, že aktivity některých tuzemských politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky této země.

Petr Hartman

Ta zůstává suverénním státem, který nemá důvod podceňovat různá nebezpečí jen proto, aby nepřekazil výhodné obchody poměrně úzké skupině firem a lidí. Na rozdíl od kontroverzního prohlášení z října 2016 však není pravděpodobné, že by vzniklo.

autor: Petr Hartman
Spustit audio