Petr Hartman: Miliardář Babiš nechce přijít o 200 tisíc korun

22. březen 2019

Když jste miliardář, nemusel byste se handrkovat o 200 tisíc korun. Mohl byste je zaplatit a mít klid.

Problém je v tom, že byste se tím přiznal k porušení zákona. Dal byste zapravdu úředníkům, kteří podle vašeho názoru řeší hlavně dopravní přestupky.

Babišův možný střet zájmů míří zpět do Černošic. Středočeský kraj rozhodnutí o pokutě zrušil

Premiér Andrej Babiš

Středočeský krajský úřad verdikt černošické radnice v kauze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) zrušil a vrátil k novému projednání. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí kraje Helena Frintová. Spis byl vrácen do Černošic, který v lednu uložil premiérovi pokutu. Babiš čelí podezření, že stále ovládá média, která spadají pod holding Agrofert. V únoru 2017 premiér své společnosti vložil do svěřenských fondů.

Potíž je v tom, že nejde o jízdu na červenou, ale o střet zájmů. Andrej Babiš v něm nefiguruje jako miliardář. Popotahován je v pozici premiéra České republiky. Může se podivovat nad tím, proč jeho údajný konflikt zájmů řešili úředníci v Černošicích. Může se pokoušet jejich práci v médiích různě shazovat. To je však zhruba všechno, co proti tomu může dělat.

Podezření z toho, že se dopustil přestupku, skutečně přísluší prozkoumat zmiňovaným úředníkům. Ti dospěli k závěru, že konflikt zájmů u Andreje Babiše trvá.

Podle nich si dál udržuje vliv na média, která vlastnil a která dočasně umístil do svěřenského fondu. Vyfasoval za to pokutu 200 tisíc korun. Platit ji nechce. Ne kvůli tomu, že by na ni neměl. Potřebuje mít potvrzeno, že v konfliktu zájmů není.

Střídavě v konfliktu i bez něj

Proto se odvolal ke středočeskému krajskému úřadu a uspěl. Premiérovo vítězství není definitivní. Případu se znovu ujmou černošičtí úředníci. Nedá se počítat s tím, že by nyní rozhodli jinak.

Petr Hartman: Černošice vytlačují Babiše z politiky

Andrej Babiš

Jak vytlačit Andreje Babiše z politiky? Na to se musíte zeptat v Černošicích.

Andrej Babiš tak bude znovu velmi pravděpodobně označen jako člověk, který porušuje zákon o konfliktu zájmů. Rovněž středočeští úředníci svůj názor asi nezmění. Budou-li tuto kauzu znovu řešit, bude premiér zmiňovaného provinění zbaven.

Leda, že by došlo k nějaké reorganizaci, tak jak se na krajském úřadu nedávno stalo. Před rozhodováním o Babišově odvolání proti výroku z Černošic totiž došlo k určité reorganizaci a přeskupení úředníků. Šlo prý o čistě náhodný časový souběh.

S případem premiéra to nemělo údajně nic společného. Alespoň o tom veřejnost ujišťovala středočeská hejtmanka a zároveň místopředsedkyně hnutí ANO. Není tudíž pravděpodobné, že by takto reorganizovaní úředníci v budoucnosti rozhodli jinak.

Petr Hartman

Andrej Babiš tak může být střídavě v konfliktu zájmů i bez něj. To podle toho, kdo zrovna rozhodne. Ostatně má s tím už jednu osobní zkušenost. Týká se toho, zda vědomě spolupracoval s komunistickou státní bezpečností či nikoli. I když o tom rozhodovali slovenští soudci, ne čeští úředníci.

Má smůlu, že v této kauze už je verdikt soudu pravomocný a nedává mu za pravdu. U konfliktu zájmů tomu zatím tak není.

autor: Petr Hartman
Spustit audio