Petr Hartman: Černošice vytlačují Babiše z politiky

5. únor 2019

Jak vytlačit Andreje Babiše z politiky? Na to se musíte zeptat v Černošicích.

Konkrétně úředníků zhruba sedmi tisícové obce, kteří řešili podezření z konfliktu zájmů českého premiéra. K čemu konkrétně došli, to zůstalo utajeno.

Černošice rozhodly o Babišově střetu zájmů. ‚Je to zpolitizované. Odvolám se,‘ reagoval premiér

Andrej Babiš

Městský úřad v Černošicích v pondělí rozhodl o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Výsledek řízení radnice neuvedla. Z reakce šéfa kabinetu ale vyplývá, že rozhodnutí je v jeho neprospěch. „Je to zpolitizované. Určitě se odvolám,“ napsal v SMS pro server iROZHLAS.cz.

Odvolání Andreje Babiše proti jejich verdiktu logicky směřuje k tomu, že střet zájmů u předsedy vlády shledali. Premiér to považuje za další pokus, jak ho vytlačit z politiky. Lze těžko uvěřit tomu, že by se úředníci z této obce pustili do boje s takto vlivným člověkem. Ignorovali by kvůli tomu fakta, nebo by je účelově zkreslili.

Spíš na základě shromážděných informací dospěli ke zjištění, že podle nich nestačí zbavit se v tomto případě vlastnictví některých českých médií tak, že je člověk umístí do svěřenského fondu. Musí totiž zároveň prokázat, že na ně nemá nadále vliv.

U Andreje Babiše tomu tak podle úředníků z Černošic nebylo. Zjednodušeně řečeno, měl ze zmiňovaného vlastnictví i nadále těžit. Zda finančním způsobem, nebo zasahováním do jejich fungování, to nelze oficiálně zjistit.

Z politiky se nenechá vytlačit

Babiš se těžko může zdržet rozhodování o dotacích, Agrofert by měl postavit do ofsajdu, říká Telička

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička zvolený za hnutí ANO

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger doporučil českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) tři způsoby, jak by se mohl zbavit střetu zájmů v souvislosti s koncernem Agrofert. Buď má zpřetrhat své i rodinné vazby na holding, nebo zajistit, aby Agrofert přestal přijímat evropské dotace, případně se zdržet účasti na některých rozhodnutích.

Andrej Babiš nemá zájem seznámit veřejnost s argumenty úředníků. Ti sdílní být nemohou, protože by porušili zákon.

Zkrátka ani tento pokus odstranit pochybnosti kolem údajného konfliktu zájmů nevybočil z řady. Na jedné straně existují různé indicie a důkazy, že se Andrej Babiš jednoznačně neodstřihl od vlivu na Agrofert a jím vlastněná média.

Na straně druhé premiér tvrdí, že je všechno v pořádku. Analýzy různých tuzemských i evropských institucí tvrdících opak odmítá. Zatím se nemůže opřít o autoritativní výrok soudu, který by mu dal zapravdu. Řeči o kampani, účelovosti či snaze ho vytlačit z politiky to nahradit nemohou.

Babiš udělal cimrmanovský úkrok stranou, střet zájmů je kolosální, tvrdí Ondráčka

Andrej Babiš

Výzva eurokomisaře pro rozpočet Günthera Oettingera adresovaná premiérovi Andreji Babišovi (ANO) má první konkrétní dopad. Předseda vlády se už nebude účastnit jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy. Je to dostatečné řešení?

Ačkoli je Andrej Babiš obklopen špičkovými právníky, nedaří se mu problém kolem jeho podezření z konfliktu zájmů definitivně vyřešit.

Převod Agrofertu do svěřenského fondu sám o sobě nestačí. Byť se Andrej Babiš snaží vytvořit dojem, že tím vyhověl příslušnému zákonu. Ten mu však nic takového nepřikazuje. Vyžaduje pouze, aby v konfliktu zájmů nebyl.

Ukazuje se, že to způsobem, který premiér dosud zvolil, není de facto možné. Od svého podnikatelského kolosu se nechce neprodyšně izolovat. Z politiky se nechce nechat vytlačit.

Petr Hartman

Proto se musí smířit s tím, že o neexistenci svého konfliktu zájmů musí přesvědčovat nejenom v Bruselu, ale také úředníky z Černošic a v blízké budoucnosti rovněž ze středočeského krajského úřadu.

Každopádně nejnovější verdikt, proti kterému se odvolal, mu zkomplikoval život. Třebaže není veřejně dostupný, je zřejmé, že indicie a důkazy svědčící o Babišově konfliktu zájmů jsou silnější, než je premiér veřejně ochoten připustit.

autor: Petr Hartman
Spustit audio