Petr Hartman: Jan Krkoška dokázal vodit hnutí ANO za nos

22. březen 2024

Zhruba před 12 lety se podílel na uplácení lékařů farmaceutickými firmami. Po letech byl obžalován a poslán k soudu. S příchodem jara byl odsouzen k peněžitému trestu. Takovou anabází si prošel Jan Krkoška.

Nebýt náměstkem a později hejtmanem Moravskoslezského kraje, nevysloužila by si jeho osoba velkou pozornost médií. Výše trestu dokazuje, že nebyl hlavním aktérem v této kauze. To, že si na verdikt musel počkat zhruba 12 let, není nic mimořádného. Což neznamená, že by pomalost justice v některých případech měla být normou.

Čtěte také

Jan Krkoška není prvním hejtmanem, který se ocitl na lavici obžalovaných. Naopak zařadil se do společnosti například Davida Ratha, Martina Půty, Jiřího Rozbořila nebo Jiřího Šulce, kteří z různých důvodů rovněž stanuli před soudem.

Přesto je případ Jana Krkošky unikátní. Podařilo se mu zhruba dvě funkční období působit ve významných funkcích v rámci Moravskoslezského kraje, byť byl podezřelý ze spáchání trestného činu. Svoji politickou kariéru přitom rozvíjel jako člen hnutí ANO, tedy uskupení, které se mimo jiné profiluje jako protikorupční.

Byť trestnímu stíhání a obžalobě čelil a stále ještě čelí i jeho stranický šéf Andrej Babiš, nejde o dva totožné případy. Jan Krkoška totiž své problémy úspěšně tajil. Proto se ke stranickému vedení dostaly až v únoru letošního roku a na veřejnost pronikly ještě o něco později. 

Vizitka personální práce v ANO

Hejtman se hájil tím, že se mezi obžalované dostal na poslední chvíli. Pokud by to byla pravda, bylo by to vzhledem k termínu soudního líčení neobvyklé. Zvlášť když obžaloba v této kauze byla podána už v dubnu 2021. 

Čtěte také

Představitelé hnutí ANO to Janu Krkoškovi údajně věřili. Rovněž spoléhali na pravdivost jeho tvrzení, že se cítí být nevinen. Nenaléhali proto na něj, aby ihned rezignoval. Ve funkci ho podrželi zhruba další měsíc a čekali na verdikt soudu.

Jan Krkoška je na lavici obžalovaných nemile překvapil. Přiznal se k tomu, že se určitým způsobem podílel na uplácení lékařů. Udělal tak z vedení ANO důvěřivé naivy. Není divu, že hejtman musel hned odejít z funkce a také z hnutí.

Tím by jeho kauza mohla být považována za uzavřenou. Alespoň z pohledu hnutí ANO. Zda tomu tak skutečně bude, to ukáže výsledek blížících se krajských voleb.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Druhá změna ve vedení Moravskoslezského kraje během jednoho funkčního období není pro ANO zrovna vizitkou dobré personální práce. Byť ta první byla vyvolána názorovými rozpory s úspěšným a v regionu oblíbeným Ivo Vondrákem.

Vynucený konec Jana Krkošky se netýká řadového člena, ale hejtmana. Očekávalo by se, že si ho vedení důkladně prověří, než ho do významné funkce nominuje. Takto to vypadá na to, že se vedení ANO nechalo svým hejtmanem opakovaně vodit za nos.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio