Petr Hartman: Hříšníky ze sněmovny může umravnit ústavní soud

23. leden 2019

Ve sněmovně se nachází 106 hříšníků. Právě tolik poslanců bylo ochotno zvednout ruku a souhlasit se zdaněním peněžitých náhrad týkajících se církevních restitucí.

Tím se podle mínění odpůrců tohoto kroku dopustili hříchu.

Sejmout z nich ho bude moci patrně až ústavní soud. Je totiž velmi pravděpodobné, že k němu kontroverzní zákon doputuje.

Petr Hartman: Jak dlouhá bude komunistická radost ze zdanění církevních restitucí?

Vláda nemá přehled o stavu církevních restitucí. Na snímku kostel sv. Václava ve Zvoli na Žďársku (ilustrační foto)

Komunisté dovedou svůj boj za zdanění peněžitých náhrad vyplácených církvím do úspěšného konce. Alespoň co se prosazení příslušného zákona týká.

Nebude to hned. Nejprve zamíří do Senátu. Ten ho téměř jistě vrátí zpět do sněmovny. Zmiňovaní hříšníci však nebudou přinuceni k pokání. Dál si povedou svou a senátní veto přehlasují. Teprve potom budou kontroverzní zákon moci prozkoumat ústavní soudci.

Z dostupných právních analýz vyplývá, že by dodatečné zdanění peněžitých náhrad vyplácených církvím nemělo projít.

Hříšníkům přesto nebude moci být odpuštěno. K tomu by museli projevit upřímnou a účinnou lítost, což se nedá očekávat. Přesto by spáchaný hřích nemusel napáchat velké škody. Sporný zákon by mohl být zrušen ještě dříve, než vstoupí v platnost.

Selský rozum nebo politický pragmatismus?

Církevní restituce nejsou nadsazené, říká Roman Češka

Dveře od kapličky

Církev je dnes ve velmi podobné situaci, jako byla kdysi privatizace – přenastavuje se systémové prostředí. To jsou slova bývalého předsedy Fondu národního majetku Romana Češky, který dnes působí jako ekonom Arcibiskupství pražského.

Zároveň ne všichni, kdo zdanění náhrad podpořili, jsou přesvědčeni o správnosti svého počínání. Jejich zvednutá ruka může být spíše projevem stranické disciplíny. S její pomocí může Andrej Babiš zajistit klidné fungování své menšinové vlády. K tomu potřebuje hlasy komunistů.

Ti bojují za zchudnutí církve. Bez podpory poslanců za hnutí ANO a sociální demokracii by nedokázali vyhrát ani dílčí bitvu.

Na proticírkevních náladách ve společnosti se rádi přiživují rovněž zástupci SPD. Ve sněmovně to stačí k pohodlnému prosazení zmiňovaného zdanění náhrad. Za dvanáct měsíců by mohlo poskytnout částku rovnající se zhruba třem setinám ročního příjmu státního rozpočtu. Ekonomický efekt snahy iniciované komunisty je tudíž prakticky nulový.

Církevní restituce jsou naší vlajkovou lodí. Doufám, že ji ANO a ČSSD podpoří, říká KSČM ústy Pavla Kováčika. Pro ODS je otevření smluv protiprávní

Církevní restituce

Přišla KSČM s dalším požadavkem, kterým podmiňuje podporu případné vlády ANO a ČSSD? Včera se totiž objevila nová informace, podle které chtějí, aby obě budoucí vládní strany hlasovaly pro zdanění církevních restitucí. V opačném případě ruku pro vládu nezvednou.

Dodatečným zdaněním nelze prosazovat nesouhlas s vyčíslením peněžité náhrady. Tím spíš, že se na veřejnosti neobjevily žádné dokumenty dokazující neadekvátní ohodnocení majetku, který nemohl být církvím vrácen.

Komunisté místo toho argumentují průzkumy veřejného mínění. Zaštiťují se většinou dotázaných, která považuje církevní restituce za nespravedlivé. Podle šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka stačí místo analýzy selský rozum. Pokud by ho jeho kolegové používali, těžko by se pustili do boje za prosazení zákona porušujícího velmi pravděpodobně zásady právního státu. 

Petr Hartman

Místo selského rozumu se řídí spíš politickým pragmatismem. Ten jim velí podporovat komunisty v právně pochybném boji za zdanění peněžitých náhrad vyplácených církvím. Ti sice vyhráli dílčí bitvu, ne však celou válku. Ta bude ještě několik měsíců pokračovat. Ukončit ji může až verdikt ústavního soudu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio