Petr Hartman: Amatérský žhář jako náhrada ruských špionů

12. červen 2024

Chcete si vydělat peníze a je vám jedno, co za ně budete muset udělat? Pokud zní vaše odpověď ano, tak jste náš člověk. Zhruba v tomto stylu probíhá nábor lidí ochotných provádět sabotáže v některých evropských zemích.

Konkrétně v těch, které jsou aktivní při podpoře Ukrajiny. Podivné požáry a výbuchy už zaznamenaly například v Polsku, Pobaltí, Německu, nebo i Velké Británii. Ukázalo se, že nešlo o nehody, ale o záměr.

Čtěte také

Pachatele se v některých případech už podařilo dopadnout. Vyšetřování zároveň odhalilo, že v takovýchto akcích vedou stopy do Ruska. Byť je většinou neprovádějí lidé s ruským pasem. Na černou práci si najímají někoho jiného.

Podobným způsobem málem shořely autobusové garáže v Praze. Snažil se je poškodit muž pocházející z Jižní Ameriky. Počínal si přitom poněkud amatérsky a policii nedalo příliš práce ho odhalit a zadržet. Část veřejnosti se těžko podaří přesvědčit o tom, že to byl sabotér naverbovaný Ruskem. Buďto ho považují za pomateného jedince, nebo celou akci dokonce vnímají jako provokaci tuzemských tajných služeb.

Špinavá práce pro Rusko

To je jeden ze záměrů takovýchto operací. Vyvolat nedůvěru v práci bezpečnostních složek, šířit nejistotu a podněcovat obavy u občanů. Najímání podobných zloduchů komplikuje práci tajným službám. Je prakticky nemožné přípravu takovýchto akcí vždy odhalit a jejich provedení zabránit. Zároveň není jednoduché rozlišit, zda jde o nehodu, nebo úmyslně vyvolaný požár či výbuch.

Čtěte také

Podobných událostí může přibývat. Pokud se tímto způsobem podaří ovlivňovat veřejné mínění, může být oslabována důvěra ve stát. Česká vláda se tím může dostat pod tlak nemalé části veřejnosti, aby přehodnotila svůj postoj k Ukrajině. Zjednodušeně řečeno, aby neprovokovala Rusko a zajistila tím v Česku klid.

Právě to je cílem takovýchto sabotáží. V nich není nejdůležitější, jaké objekty budou zničeny a jak vysoké škody budou způsobeny. Prvořadé je vyvolat neklid a strach. Jde o poměrně účinnou součást tzv. hybridní války. Byť některé její konkrétní akce mohou na první pohled působit amatérsky a až absurdně.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Zkrátka ne vždy musí jít o profesionálně odvedenou práci, jako v případě výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Ostatně po tomto neštěstí došlo k výraznému narušení ruských zpravodajských aktivit na našem území. Neznamená to, že vůči České republice přestal Kreml různé akce organizovat a provádět. Jen přitom nemusí nutně využívat svých lidí. Za peníze jsou někteří jedinci ochotni udělat pro Rusko špinavou práci a nemusí nutně pocházet pouze z Jižní Ameriky.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio