Politické vraždy: Tělo Pavla Švandy našli na dně Macochy

11. prosinec 2014

V říjnu 1981 byla na dně propasti Macocha objevena mrtvola brněnského studenta Pavla Švandy, krutý osud měl i polský kněz Jerzy Popieluszko. Poslechněte si oba příběhy v rámci cyklu Politické vraždy. 

Pavel Švanda se narodil 6. června 1959 v Opavě. Po maturitě na SPŠ stavební v roce 1978 začal studovat Fakultu architektury Vysokého učení technického v Brně. Na přelomu 70. a 80. let se postupně zapojil do různých aktivit proti komunistickému státu.

Pavel Švanda

V létě 1981 navštívil Itálii, kde se setkal se svým strýcem – katolickým knězem a budoucím kardinálem – Tomášem Špidlíkem a dohodl i svou spolupráci s Rádiem Vatikán, která obnášela dodávání zpráv.

Po návratu byl kontaktován Státní bezpečností, která na něj měla vyvíjet drsný nátlak. Naposledy byl naživu viděn 2. října 1981, o osm dní později bylo jeho tělo nalezeno na dně propasti Macocha.

Čtěte také

Podle přesvědčení své rodiny i širšího okolí, byl zavražděn Státní bezpečnostní. Ta pak po Švandově smrti řadě dalším oponentům režimu shozením do Macochy vyhrožovala.

Dobové šetření policie bylo velmi brzy ukončeno a obnovené vyšetřování po roce 1989  už úspěšné nebylo.

V roce 2010 vyšel knižní výbor z pozůstalosti Pavla Švandy nazvaný Slunci vstříc, který obsahuje výběr z jeho textů, jako deníkové a cestopisné zápisy, sny, povídky, úvahy, eseje, básně, ale i dopisy z posledních pěti let života. 

Poslechněte si ukázky z úvah, deníkových a cestopisných zápisů Pavla Švandy v repríze pořadu Pavla Hlavatého.

Čtěte také

Publicista Hlavatý přibližuje i osud polského katolického kněze Jerzyho Popieluszka. V období výjimečného stavu, vyhlášeného v prosinci 1981, dodával Popieluszko mnoha krajanům sílu a naději.

Na jeho mše za vlast se sjížděli lidé ze širokého okolí a díky své podpoře nezávislým odborům si Popieluszko vysloužil pověst „kaplana Solidarity“. Jeho činnost byla představitelům komunistickému režimu natolik nepříjemná, že nepoddajného mladého kněze nechali v říjnu 1984 unést a zavraždit.

Oba pořady najdete na webu jen do 25. listopadu 2024.

autoři: Pavel Hlavatý , Jan Sedmidubský
Spustit audio

Související