Pavel Gruber: Nesmí platit, že lékař mého nepřítele je můj nepřítel

15. březen 2016

Rusko začalo stahovat ze Sýrie své letectvo. Stažení hlavní části ruské armády nařídil v pondělí prezident Vladimir Putin.

V pondělí také začalo další kolo mírových rozhovorů o syrské válce. Podle posledních svědectví například zdravotníků, kteří v Sýrii působí, byly nejhorší roky 2013 až 2015.

„Poslední měsíce, pokud bychom mluvili o podzimu a začátku roku 2016, se z hlediska poskytování zdravotní pomoci situace neustále zhoršovala,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus Pavel Gruber, ředitel nevládní neziskové organizace Lékaři bez hranic v České republice.

Čtěte také

„Nejkritičtější problém spočívá v tom, že neustále sílí útoky na zdravotnická zařízení. Za rok 2015 bylo v Sýrii zasaženo 63 nemocnic, které podporovali Lékaři bez hranic, a určitě to není konečný počet,“ pokračuje Pavel Gruber. Lidé se báli chodit do nemocnic, protože věděli, že se na ně útočí.

Podle Grubera většina bojujících stran na zdravotnická zařízení útočí cíleně. „Ony to berou tak, že lékař mého nepřítele je můj nepřítel, což samozřejmě nesmí být,“ říká Gruber. Popisuje případy, kdy došlo k náletu na nemocnici, následoval další nálet na týmy zachraňujících a poté další na jinou nemocnici, kam byli převezeni zranění.

Celá tíha poskytování zdravotní péče podle Grubera stále leží na syrských lékařích a sestrách – Lékaři bez hranic jim pomáhají, jak mohou. „Lékaři musí jít daleko za svou specializaci a zachraňovat lidské životy, jak se dá,“ říká Gruber.

autoři: vlk , bur , jpr
Spustit audio