Patron sv.Václav

28. září 2007

V předvečer svátku sv. Václava rozhodl pražský soud, že katedrála sv. Víta nepatří církvi, ale státu. V této logice lze říct, že ani sv. Václav nepatří církvi, nýbrž národu, který jej ctí. V kostele se dnes se sv. Václavem setkají někteří, do práce ovšem v souvislosti s ním nepůjde téměř nikdo. Sv. Václav je z nejoblíbenějších svatých a národním patronem, jakkoli o jeho životě chybí spolehlivé doklady. Neví se přesně, kdy se narodil, ani kdy zemřel, pochyby jsou o důvodech jeho zavraždění, o tom, zda měli rozdílné politické názory s bratrem Boleslavem a dokonce existuje domněnka, že Václav žádného bratra neměl, neboť jména Václav a Boleslav znamenají totéž.

Pokud přesto národ, pověstný svou skepsí, na Václava spoléhá, bude to tradicí, kterou od církve převzali obrozenci, a proti mysli není ani nevěrcům. Legendy uvádějí u sv. Václavova vedle zbožnosti i sociální cítění a připisují se mu skutky milosrdenství a lásky. Má se za to, že pečoval o chudé, nemocné a sirotky, poskytoval přístřeší a pohostinství pocestným a cizincům a nestrpěl, aby se komukoli ukřivdilo.

Václav je pak také spatřován vlastencem, který, když bude nejhůř, přispěchá na pomoc z nitra Blaníku následován chrabrými bojovníky. Jak ale opřít víru ve sv. Václava o racionální očekávání, ke kterému vybízí výše zmíněná národní skepse? Určitě nejde o to, abychom v našem očekávání zaměnili blanické rytíře nějakou elitní jednotkou rychlého nasazení. To, čeho je sv. Václav symbolem a čeho se nám zjevně nedostává, je mravnost kombinovaná s osobní statečností. Také prý výborně jezdil na koni, ale to ocení naši potomci, až dojde ropa.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.