Patricie Polanská: Tančit s gripeny

11. únor 2010

Jedinou jistotu, kterou máme, je, že se při prodeji a nákupu švédských stíhaček JAS-39 Gripen na počátku tisíciletí uplácelo. Ve velkém a mezinárodně. Přičemž Česká republika a její zakázka původně na koupi, změněná nakonec na pronájem 14 letadel, byla v celém souvisejícím zbrojním obchodu podstatným, nikoli ale největším kolečkem. V příběhu figurují lidé, firmy a zakázky z Velké Británie, Rakouska, Jihoafrické republiky, Tanzánie, Rumunska, Švédska...

Česká policie dvakrát vyšetřování zastavila s tím, že ke korupci došlo, kdo ale bral, nezjistila. Do poloviny března má teď její postup prověřit Nejvyšší státní zastupitelství. Na mezinárodní úrovni pak podrobnosti skandálu skryla nedávná dohoda, podle které firma British Aerospace Systems, prodejce gripenů, zaplatí téměř 30 milionů liber pokuty za vážné prohřešky v účetnictví. A nepůjde k soudu. Optimisté dnes mohou nanejvýš doufat, že kauza bude mít dopad na důvěryhodnost zbrojařské firmy, a ta tím pádem přijde o lukrativní obchody.

Fakt, že se včera, po všech těch letech, o celé úplatkářské ostudě hádala česká Poslanecká sněmovna, bylo v rozměrech celé kauzy zhruba tak podstatné a smysluplné, jako když Popelka přebírala čočku a hrách. Připusťme, že ta tedy aspoň nakonec dostala za odměnu prince. Co ovšem dostaneme my?

Nejde přitom jen o "minulé" gripeny. Těch 14 pronajatých strojů slouží, zřejmě bez větších problémů. Dokonce s nimi v minulém roce čeští piloti hlídali vzdušný prostor nad Litvou, Lotyšskem a Estonskem. To když na nás přišla řada jako členskou zemi Severoatlantické aliance, které se v ochraně pobaltských republik střídají.

Ale těšme se - možná masochisticky - na debatu o letadlech příštích. Protože pronájem stíhaček má vypršet k roku 2015. Což se zdá hodně daleko, ve skutečnosti je to za jedno volební období. Když si vezmeme, že cesta k pronájmu trvala zhruba pět let, tak to aby polici začali pomalu přemýšlet o tom, co dál: Koupit, znovu pronajmout, nebo se obejít bez nadzvukových stíhaček? A znovu budou ve hře velké peníze, vždyť současný pronájem přišel na 20 miliard korun.

Pikantérií dějin pak může být, že pokud v květnu vyhraje volby sociální demokracie, může to být její další reparát na téma nadzvukové stíhačky a Česko. Vždyť o nich v roce 2001 rozhodovala vláda Miloše Zemana, v roce 2004 vláda Vladimíra Špidly...

Takže, copak se z kauzy asi tak naučila současná politická reprezentace? Jaképak debaty nás čekají vlastně už zanedlouho, a jak průzračné budou ty obchody budoucí, stejně jako vztahy všech zúčastněných? Jestlipak lídři politických stran, kteří se tak vášnivě utkávají ve Sněmovně, na závěr debaty řeknou: Slibuji na svou čest a svědomí, že na těch příštích stíhačkách neulpí ani smítko podezření z korupce - jinak balím a dobrovolně odcházím do politického pekla?

To by byl docela hezký happy end. Jenže princ se za odměnu dává jen v pohádkách, že.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio