Patricie Polanská: Puzzle jménem Plzeň

15. říjen 2009

Jak to dopadne na plzeňských právech, to je teď už v rukou příslušných vyšetřovacích orgánů, jak se tak "hezky" říká. Padla trestní oznámení, státní zástupci, policie a soudy by tedy měli nakonec rozplést, jestli v Plzni řádila na právnické fakultě Západočeské univerzity mafie. Tedy organizované, tajné zájmové sdružení používající nelegální, zločinné metody, jak zní jedna slovníková definice. Nebo jestli šlo o nebetyčný a v důsledku pro pověst fakulty, jejích studentů a učitelů, a koneckonců i univerzity smrtelný bordel. Té druhé variantě v tuto chvíli ovšem věří málokdo, dlužno podotknout.

Přestože jsou útroby plzeňské právnické fakulty rozpitvávány už zhruba tři týdny, některé otázky se zatím nezdají být dostatečně zodpovězeny. Zaprvé, podle některých vyjádření a zasvěcených komentářů se zdá, že o tomhle maléru věděl snad už úplně každý, a hodně dlouho. Včetně BIS. Nejspíš už jen rektor Západočeské univerzity ne.

Naposledy citovala včerejší Mladá fronta Dnes bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Ta prý už v roce 2005 dala svým podřízeným pokyn, aby podezření týkající se plzeňských práv, prošetřili. Deník cituje Marii Benešovou: "Když jsem dostala první informace o praktikách v Plzni, docela mě mrazilo. Vše nasvědčovalo tomu, že je to organizované spiknutí." Konec citátu. Vyšetřovat se ovšem prý nezačalo, Benešovou o pár dní později odvolala Paroubkova vláda na návrh tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce.

To se stát může, že člověka zarazí v rozletu. Nicméně, i když Marii Benešovou mrazilo, obtížně se hledá nějaká zmínka o tom, že by po svém odvolání vyvíjela nějakou další aktivitu v tomto směru. Nebyla přece úplně anonymní člověk, měla kredit a byla stínovou ministryní spravedlnosti sociální demokracie. Téže strany, která prostřednictvím svého předsedy Jiřího Paroubka teď vyzvala rektora Západočeské univerzity Josefa Průšu k odchodu, protože je morálně odpovědný za skandály na fakultě. I Paroubek dnes přitom kreslí pochmurný obraz "organizované právnicko-justiční a bezpečnostní mafie ovládající právní rozhodování státu". Že by za dobu jeho premiérování mafie spala?

Jen drobná zajímavost : O dva dny dříve než vyšel článek v Mladé frontě Dnes, hovořila o plzeňských právech Marie Benešová v Českém rozhlase. O mrazení z roku 2005 nepadlo slovo. Jen že je jasné, že se v Plzni dělo něco mimořádného, a že je třeba věc důsledně vyšetřit a "pak budeme dělat závěry." Asi se o podrobnosti, které otiskl deník nechtěla Marie Benešová dělit s jiným médiem.

Ale vezměme ještě jednu kostičku puzzle kauzy Plzeň. Velká obava panuje nad tím, jestli se vyšetřování dovede do konce. Mimo jiné i proto, že si plzeňská práva prý velmi oblíbili policisté, příslušníci tajných služeb a státní úředníci. Především policistům od určitého postu nový služební zákon nařizuje, aby si doplnili vysokoškolské vzdělání, jinak o funkce přijdou.

Příslušný prý speciální studijní program začal před šesti lety. To za tu dobu opravdu nikomu na ministerstvu vnitra, příslušných policejních ředitelstvích a dalších institucích, nevadilo, že čerstvý vysokoškolák nevykazuje znalosti odpovídající získanému diplomu? A tak tomu muselo v některých případech být, pokud se tedy v Plzni opravdu studovalo "za hubičku". Tedy ve smyslu znalostí. Pokud to nikomu nevadilo, je ze zákona opět jen cár papíru. A tohle už není odpovědnost plzeňských práv, ale všech, kdo bezpečnostní složky za těch šest let řídili. Nesliboval Ivan Langer z ODS jako ministr vnitra náhodou úžasnou a geniální reformu policie?

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio