Patricie Polanská: Příliš lehká „nestranickost"

8. duben 2010

Fascinující záležitost, ten výběr nové ministryně životního prostředí. Povýšení současné náměstkyně Rut Bízkové do ministerského křesla ještě musí potvrdit prezident. Ale jinak k němu stačilo pramálo: v řádu hodin vystoupit z ODS, jíž byla dosud členkou - a ejhle, máme tu nestranickou odbornici podle úterního přání premiéra Jana Fischera.

Ten po neúspěšném jednání s občanskými a sociálními demokraty o obsazení volných ministerstev vzal rozhodnutí na sebe. Oznámil, že odebírá „zelený" resort ministrovi zemědělství nominantovi ČSSD Jakubu Šebestovi. A přiklepl ho ODS, za podmínky, že dodá do jeho kabinetu skutečného kvalifikovaného nestraníka.

ODS premiérovi vyhověla, jak se ukázalo, vskutku svérázně. Tedy alespoň co se týká té „nestranickosti". Kvalifikaci navrhované nové ministryně se autorka neodvažuje posuzovat.

Všichni ekologičtí aktivisté i politici ze Strany zelených, která odchodem z vlády a stažením ministrů, které do kabinetu nominovala celou rošádu rozpoutala, si nicméně hned v prvních okamžicích vychutnali těžkou politickou munici.

Totiž že Rut Bízková se v devadesátých letech zapletla s energetickým molochem ČEZ, když působila jako mluvčí uhelných elektráren. A teď má rozhodovat v jednom z nejspornějších kroků Fischerova takzvaného úřednického kabinetu. Totiž o tom, jestli ministerstvo právě společnosti ČEZ schválí studii vlivu na životní prostředí, takzvanou EIA, bez které se firma nemůže pustit do modernizace největší české uhelné elektrárny Prunéřov. Modernizace s podstatně horšími parametry, než by si přáli ekologové, zato šetrnější ke kase ČEZ.

Teď ještě zbývá, aby se objevila informace o nějakém tom finančním daru do pokladny ODS od kohokoli, kdo se dá se společností ČEZ jakkoli spojit, a je takříkajíc vymalováno.

Jan Fischer, jako správný „duch nad vodami" v každém případě bleskově přeposlal nominaci kvalifikované teď už nestraničky Bízkové na Hrad. Jen připomeňme také jeho postoj ke kauze Prunéřov: Je žádoucí, aby se investice zahájila, je to požadavek sociálních partnerů vlády, významný lék proti krizi. A i proto tlačil bývalého ministra životního prostředí Jana Dusíka k rychlému podpisu studie EIA, a ten kvůli tomu rezignoval. Také tedy mohl nepodepsat - ale to teď nechme stranou.

Nicméně, ODS i paní Bízková zdá se tak nějak automaticky předpokládají, že „stranickost", stranění politické straně je něco, co ze sebe člověk smyje s odložením legitimace. Zato odpůrci této nominace předpokládají, že v uvozovkách „stranění" ještě navíc tak vlivnému podniku jako je ČEZ je něco, co se člověka chytí a nepustí navěky.

Politická nestranickost je přitom samo sebou vnímána málem jako morálně i fakticky vyšší stupeň existence člověka. Jenže za každou politickou stranou jsou nějaké názory - přes všechno, čím se současné partaje snaží dokázat, že tomu tak není. Co když Rut Bízková nepodléhá ČEZu, ale prostě má nějaký názor? A hlavně, co když koncept nestranickosti, tak jak je u nás začasté zjednodušován, tedy nebýt členem žádné partaje, je z principu pomýlený, a nevypovídá o schopnostech, charakteru a názorech člověka vůbec nic?

Ještě, že v Praze podepisují novou dohodu o jaderném odzbrojení Barack Obama a Dmitrij Medveděv. To je přehlednější matérie.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio