Patricie Polanská: O Mikešovi a Nejvyšším soudu v ohrožení

15. duben 2010

Dosud neznámý romský spolek si stěžuje na knížky Josefa Lady o kocouru Mikešovi a požaduje po ministerstvu školství zákaz jejich používání coby učební pomůcky. Jsou prý rasistické a vůči Romům urážlivé - v jedné pasáži totiž Josef Lada použil slovo "cikán". Jiné romské organizace s žádostí nesouhlasí a považují ji podle nátury buď za úsměvnou, nebo za spíše škodící jinak vážné věci. Totiž debatě o problémech postavení Romů v české společnosti.

Dosud nepříliš známý poslanec za ODS Jiří Polanský propašoval do zákona o obecně prospěšných společnostech takzvaný přílepek. Pokud by prošel, mohl by se napříště předsedou nebo místopředsedou Nejvyššího soudu stát člověk, který je soudcem spíš hodiny než roky, nikdy nevynesl jediný rozsudek a má jen minimální odbornou způsobilost.

„Jde o fatální ohrožení justice," cituje iDnes.cz poslancova stranického kolegu Jiřího Pospíšila. Když na to přišel, tak vlastním očím nevěřil místopředseda Legislativní rady vlády František Korbel, a nic dobrého si o tom nemyslí ani předseda nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Mimochodem, Ústavní soud praxi takzvaných přílepků posoudil jako protiústavní.

Co na to navrhovatel? „Prostě jsem to podal jako pozměňovací návrh. Tečka. Jestli to projde projde, neprojde neprojde," neodolatelně a nevyvratitelně odůvodnil svojí malou bombu hozenou do kol jedné z nejvyššího justičních instancí podle iDnes.cz poslanec Polanský.

Odtud se nic nedozvíme. Takže zbývá dodat, jaké vysvětlení se zrodilo v temných zákoutích obývaných nejmenovanými zdroji: Má jít údajně o přípravu půdy buď pro současnou ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou nebo nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou. Obě - opět podtrhněme údajně - touží po místě u Nejvyššího soudu, obě za platných podmínek nemají šanci.

Tohle se, jak nasvědčují i zmíněné reakce, nejspíš nedá brát za úsměvnou záležitost. Že to dál a znovu poškozuje už tak pošramocenou pověst justice, a zároveň díky argumentačnímu výkonu poslance Polanského i už tak mizernou pověst členů dolní komory, o tom se nedá asi moc pochybovat.

Co se týče citovanosti a sledovanosti obou zpráv i v takzvaně seriózních médií, kdo podle rychlého internetového průzkumu vyhrál? Není nutná ani malá nápověda: několikanásobně samozřejmě Mikeš.

Optimistické závěry pro tentokrát nějak došly.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio