Patricie Polanská: Na okraj vyznamenání

29. říjen 2009

Nejprve stručný záznam z osobního pozorování dění v předsálí Španělského sálu na Pražském hradě, kde sledovali hosté předávání státních vyznamenání při příležitosti letošního řádového dne 28. října: Šum v galerii postupně sílí s tím, jak se zaplňuje prostor, takže z projevu prezidenta Václava Klause není slyšet v podstatě ani slovo. Mnohdy ovšem stačí sledovat jeho výraz. Zdá se, že ke spokojenosti z přítomnosti na "události" to všeobecně stačí.

Větší zájem vyvolá až samotné předávání vyznamenání. Přední řady se přeskupí a přesunou blíž k velkoplošné obrazovce, na kterou je dění ve Vladislavském sále přenášeno. Bez nalepení ucha na reproduktor ovšem stále není slyšet vůbec nic. Oživení nastává, když prezident dojde ke jménu Karla Gotta. Ozve se trocha potlesku. O trochu větší potlesk zazní, když se na obrazovce objeví Eva Pilarová. A ještě větší zazní, když se prezident dostane k žokejovi a šestinásobnému vítězi Velké pardubické Josefu Váňovi. Lidé oceňovaní mezi tím mohou být vědci, váleční hrdinové nebo ufouni, pokud nejde o vaše známé, nemáte šanci se dozvědět víc. Ceremoniál končí, v předsálí Španělského sálu nastupuje hlasitá dívčí kapela hrající na samé saxofony, lidé se snaží posunout ke Španělskému sálu a k připravenému občerstvení.

Při prolistování ranních novin a internetových serverů je jasné, že bez fotografie Karla Gotta nebo Evy Pilarové ze včerejšího večera na Pražském hradě na první straně není zřejmě možné vůbec přežít. Většinou se pak někde najde i povinný seznam ostatních oceněných, ale to už bez fotečky. Těžko říct, ale nebude asi moc troufalé tvrdit, že pop celebrity si minimálně 90 procent národa dokáže vybavit i tak, bez obrázku. Horší je vybavit si, čím se asi tak zasloužili o stát. Ty významnější oceněné osobnosti zná málokdo. A ani po včerejšku to evidentně nebude lepší.

Celá debata o tom, jestli dostal Karel Gott medaili oprávněně nebo ne, tímto okamžikem vlastně končí. Je na prvních stránkách, jeho obličej je tím "nejdůležitějším", co zřejmě bylo potřeba ke státnímu svátku 28. října v roce 2009 říct. Na Hradě i v podhradí. Za tohle Evropská unie fakt nemůže.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio