Patricie Polanská: Drahé Slunce. Nebo ne?

9. září 2010

U obce Vepřek na Mělnicku začala fungovat největší solární elektrárna v zemi. Má prý velikost sta fotbalových hřišť , přišla na více než dvě miliardy, je to údajně devátý největší solární zdroj na světě a komu patří není známo. Vlastní ji firma s akciemi na majitele.

Ta se sice nebude nejspíš ucházet o veřejné zakázky, zato o peníze nás všech se bude jistě ucházet zdatně. Za elektřinu by domácnosti a firmy měly v příštím roce zaplatit podle katastrofických scénářů o dvacet, nebo dokonce až o 30 procent víc. A z velké části za to prý může právě rozmach fotovoltaiky.

No ale to je právě ta otázka. Jedna strana ukazuje na drahou sluneční energii, a nedá se přehlédnout, že k ní patří společnost ČEZ. Tedy přímý konkurent. Ale taky společnost, která by proti zvýšení cen svého produktu, tedy elektřiny - i když ji vyrábí z jiných zdrojů - určitě nic nenamítala. A ještě kdyby to mohla svést na někoho jiného - Machiavelli by zatleskal.

Druhá strana ovšem jako na viníka drahé elektřiny ukazuje právě na ČEZ. Třeba podle studie České agentury pro obnovitelné zdroje, kterou cituje internetový deník Aktuálně.cz, se na růstu cen podílí víc příjmy ČEZu a dalších výrobců elektřiny z „tradičních zdrojů", což je následek liberalizace cen a otevření trhu.

Pravda je, že o přemrštěně drahé elektřině v Česku se mluvilo dávno předtím, než si kdokoli na střechu přimontoval první solární panel.

Je možné, že solární elektrárna o rozloze 100 fotbalových hřišť a všechny další fotovoltaické projekty představují větší problém. Tedy minimálně je to v krajině prostě ošklivé, o záboru půdy nemluvě, a co to udělá s přenosovou sítí, to taky není úplně okrajová věc.

Jediné, co ale zatím víme, je, že politici panikaří a ve jménu ochrany spotřebitele ohroženého zmíněným zdražením od příštího roku vytáhli do boje s fotovoltaikou.

Vůbec tím nemá být popřeno, že výhody, které učinily ze sluneční energie zdroj výnosného podnikání, dokonce tak, že na Mělnicku máme už zmíněnou solární plantáž, přičemž větší jsou prý už jen ve Španělsku a dalších jižních státech, což je jaksi logičtější, když jde o energii ze Slunce -tedy že tyto výhody jsou přemrštěné a situace volá po úpravě pravidel.

Teď jde o onu debatu, kdo bude moct za zdražení elektřiny v příštím roce. A z jakých důvodů k němu dojde. Protože není pochyb o tom, že nad hlavami nám zuří souboj dvou lobbistických skupin.

A na jakých podkladech politici tedy zakládají své panikaření, když přebírají argument o nepřiměřeném zvýšení cen a v čí prospěch se tedy znovu hraje?

To už vůbec nechme stranou podezření vyplývající ze stylu debaty, že postoj k fotovoltaice u jednotlivých politiků se jaksi zakládá hlavně na jejich postoji k fenoménu alternativních zdrojů a celé "zelené politice" obecně. Nikoli o čísla a fakta.

Jde tedy o frustrující nedostatek relevantních informací. Které by měly přijít třeba od nezávislých regulačních úřadů. Jenže tam je tma a ticho.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio