Pátek: Má ještě smysl soudit válečné zločince z 2. světové války?

26. červenec 2013
Radiofórum

V Německu dosud údajně žije 60 až 120 nacistických zločinců. K jejich dopadení má přispět plakátová kampaň, kterou zahájilo Středisko Simona Wiesenthala s názvem "Pozdě. Ale ne příliš pozdě. Operace poslední šance II." Většině z hledaných osob je zřejmě přes 90 let a ze zdravotních důvodů mnohé nelze soudit.

Impulsem ke kampani bylo odsouzení Johna Demjanjuka, bývalého dozorce ve vyhlazovacím táboře Sobibor. Podle dřívějších pravidel by mu musel být prokázán konkrétní zločin, soudce ale jako důkazy uznal i to, že dotyčný sloužil ve vyhlazovacím táboře nebo vražedném komandu

Měli by být podle vás nacističtí zločinci souzeni navzdory svému stáří? Může být jejich vysoký věk důvodem k tomu, aby se od stíhání upustilo?

Hostem Zuzany Burešové bude po 19. hodině publicista a politolog Jaroslav Šonka, který dlouhodobě působil v Berlíně.

O tématech Radiofóra můžete diskutovat i vy. Stačí vyplnit náš formulář.

autor: zbu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.