Partyzán přišel s ustřelenou rukou. Rodina mu pomohla a všichni skončili v koncentráku

19. březen 2017

Představte si: je válka. V noci vám kdosi zaklepe na okno. Sténá bolestí. V zakrvaveném šátku zavěšeném na krku si neznámý muž nese téměř ustřelenou ruku. Zoufale vás prosí, abyste mu pomohli.

Jenomže vy dobře víte, že když mu pomůžete, vystavíte nejen sebe, ale i své rodiče nebezpečí, ohrozíte je na životě. Za pomoc partyzánům byl trest smrti nebo koncentrační tábor.

Helena Steblová s otcem Karlem a matkou Marií kolem roku 1940


Vyprávění paní Helenky Steblové zaznamenali lidé z neziskové organizace Post Bellum. Její příběh uložili do veřejně přístupné sbírky na internetu Paměť národa obsahující už tisíce příběhů. Pomozte této organizaci třeba tím, že vstoupíte do Klubu přátel Paměti národa a budete jim posílat trvalým příkazem každý měsíc drobnou částku určenou pro dokumentaci vzpomínek pamětníků. Můžete tak učinit zde.

Helenka Haltofová, dnes Steblová, partyzánovi Janu Hezckovi pomohla. Sehnala doktora a asistovala u operace. Ošetřeného odbojáře ukrývala 14 dní na půdě, než se zotavil a odešel do lesů. Udala je sousedka.

Helenku, její pětačtyřicetiletou maminku a tatínka zatklo gestapo. Mučili je do doby, než Helenka vzala na sebe, že partyzány ukrývala, prala jim a spravovala oblečení. Rodiče nezachránila. Transportovali je do koncentračních táborů. Maminka s dcerou přežily. Tatínka už nikdy neviděly. Jeho spoluvězeň po válce dosvědčil, že Karel Haltof zemřel ranou do hlavy v táboře Sachsenhausen.

Dvaadevadesátiletá paní Helenka má problémy s koleny, ale jinak je prý zdravá. Žije v Bystřici u Třince v chalupě po rodičích. Je to domek hezky a moderně dvojgeneračně zařízený.

Helena Steblová v roce 1946

Přesto jí každý kout - půda, obývací pokoj, schůdky u dveří - připomínají dramatické chvíle jejího života.

Tady operovala partyzána s ustřelenou rukou, ukrývala svého milého, také partyzána, nechala se ponižovat gestapáky, když prohledávaly její výkaly, tady se rozešla s Pavlem.

O tom, proč pomáhala partyzánům, jak zvládala výslechy na gestapu, co nakonec přiznala, o tom, co jí zachránilo v koncentráku, a jak se stalo, že se vrátila tlustá.

O tom všem vypráví další dokument z cyklu Příběhy 20. století, který si můžete poslechnout v neděli ve 20.05 na Plusu, po kliknutí na přehrávač přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.