Parazitolog: Myslím si, že jsme to s hygienou přehnali

15. únor 2016

Asi za 50 let budou lékaři předepisovat parazity pacientům ve formě prášků, předpovídá parazitolog Julius Lukeš. Jakou roli hrají parazité nejen v životě člověka? A je dobré je vždy bezvýhradně likvidovat?

„Definice parazita, kdy tento žije na úkor hostitele, se rozvolňuje,“ uvedl parazitolog. „Ukazuje se, že některé organismy, které nacházíme v hostiteli, když je jich málo, nemusí působit jako parazité, ale jako souputníci.“

Lukeš je přesvědčen, že například v našem střevě existují určité organismy, které jsme dosud považovali za parazity, ale které nám neškodí tak moc, jak jsme se domnívali.

„Představa před deseti, dvaceti lety byla, že jakmile se v nás nachází jiný organismus, který má buňku, je jiný než bakterie, tak je to špatně, a je třeba se ho zbavit,“ vzpomněl lékař.

Cokoli bylo v lidském těle, bylo podle tehdejšího přesvědčení navíc. „Bralo nám živiny, a je tedy třeba to zlikvidovat,“ dodal.

„A tak jsme se medikamentózně, hygienou, úpravou životních podmínek, přerušením životních cyklů těchto parazitů, parazity naučili efektivně eliminovat. Ale až poté, co jsme tyto organismy vymýtili, začalo se hledat spojení těchto parazitů s nemocemi, které se mezitím rozšířily.“

Lukeš je zastáncem názoru, že se to týká zejména zánětlivých onemocnění střev, například Crohnovy choroby a různých kolitid. „Ty mají v posledních letech raketový nástup, v současné době jimi trpí 1 až 2 % naší populace.“

„Jedním z důvodů je to, že se naše střeva změnila, a tyto choroby jsou odrazem této změny,“ tvrdí parazitolog. „Myslím si, že jsme to s hygienou přehnali.“

Podle lékaře je neustálé mytí si rukou, bránění dětem hraní si v hlíně, písku na překážku, zatímco skotačení ve volné přírodě s permanentně špinavýma rukama je ta správná výchova. „Takto by mělo dítě stimulovat svůj imunitní systém,“ doporučuje expert.

„Dokonce jsem přesvědčen, že reklamy, které vidíme dennodenně na našich obrazovkách, ve kterých maminka pečlivě vystříkává nějakou fialovou tekutinou toaletu, a zelení mužíčci utíkají a explodují, budou stejně zakázány, jako jsou dnes zakázány reklamy na cigarety,“ předpověděl Julius Lukeš.

Hostem pondělního Studia Leonardo byl parazitolog Julius Lukeš. Připravila Terezie Jirásková, moderuje Jan Bumba.

autoři: Terezie Jirásková , oci , bum
Spustit audio