Papoušci překonali velehory

18. červenec 2011

Papoušci patagonští si před 120 000 lety jedinkrát zahráli na horolezce a překonali pohoří Andy.

Na jihu Jižní Ameriky představují Andy nehostinné životní prostředí s mnoha ledovci a solnými pouštěmi. Ptáci z mírnějšího klimatu je překračují jen zřídkakdy, ale mnoho druhů žije po obou stranách And. Jedním z nich je papoušek patagonský (Cyanoliseus patagonus), který hnízdí na pískovcových či vápencových útesech v okolí řek. Ornitologové z Institutu Maxe Plancka navštívili celkem 66 papouščích kolonií, ve kterých nasbírali vzorky vypelichaného peří pro genetickou analýzu.

Její výsledky pomohly vysledovat příbuzenské vztahy mezi ptáky z jednotlivých kolonií a ukázaly nečekanou věc. Navzdory všem předpokladům pocházela původní populace papoušků z pacifické strany And. Dnes se zde na území Chile nachází jen malá a ohrožená populace.

Před 120 000 lety však chilští papoušci během jediné migrační události překonali Andy a dostali se na území dnešní Argentiny. Zde se pak rozdělili do dvou poddruhů. Místem, kde papoušci překročili hory, bylo okolí hory Aconcagua, vysoké 6962 metrů. Ptáci zde pravděpodobně dosáhli nadmořské výšky 3000 metrů, což je na živočichy z nížin slušný výkon.

Zdroj: Max Planck Society

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.