Papež možná zruší doktrínu o „spravedlivé válce“

Ghanský kardinál Peter Turkson vyzval papeže Františka, aby zrušil staleté církevní učení o takzvané „spravedlivé válce“. To podle britského nedělníku Sunday Times v rámci katolické etiky přesně definuje, kdy se mohou katolíci účastnit válek.

Iniciativa kardinála Turksona by podle Sunday Times mohla praktikujícím katolíkům zkomplikovat účast v ozbrojených konfliktech. „Teorie spravedlivé války se až příliš často využívala k ospravedlnění bojů, nikoli k jejich omezování,“ řekl nedělníku sedmašedesátiletý kardinál. Učení podle jeho názoru podkopává alternativní mírové možnosti řešení konfliktů.

Čtěte také

Turkson se svými názory vystoupil na konferenci v Římě. Její účastníci apelovali na církev, aby se přiklonila k pacifismu. Iniciativa je o to významnější, že znalci považují Turksona za potenciálního Františkova nástupce v čele katolické církve. Podle kardinála se navíc připravuje nová papežská encyklika, která má přehodnotit postoj církve k násilí.

Definice svaté války

Koncept svaté války jako první definoval ve 4. století našeho letopočtu hipponský biskup a později světec Augustin. Ve 13. století jej pak rozpracoval sv. Tomáš Akvinský, který tím umožnil králům a vévodům vést války, aniž by se dostali do konfliktu s církví. Učení vymezuje podmínky, za jakých lze válčit, včetně definice spravedlivé příčiny a legitimity války. Obecně také ukládá bojující katolické straně, aby nikdy nepůsobila více zkázy, než její nepřátelé.

Logo

Turksonovu iniciativu už zkritizoval bývalý náčelník generálního štábu britské armády Charles Guthrie, který je katolík. Právě s pomocí této nauky podpořil v minulosti britské angažmá ve válkách v Bosně a Kosovu za vlády premiéra Tonyho Blaira. „Nikdo z nás si válku nepřeje, ale nežijeme v ideálním světě. V reálném světě žijí lidé, s nimiž se domluvit prostě nelze. Opravdu nám papež František říká, abychom se neangažovali a nechali genocidu křesťanů pokračovat dál?“ Ptá se generál Guthrie.

Podobné obavy jako lord Guthrie vyjádřili podle Sunday Times i někteří velitelé západních ozbrojených sil. Kardinál Turkson však vede vlivnou papežskou radu Justitia et Pax, čili Spravedlnost a mír, a k Františkovi má velmi blízko. Římskou konferenci zorganizoval ve spolupráci s katolickým mírovým hnutím Pax Christi International. Prý ho podpořil přímo papež, a to dopisem, v němž uvedl, že „konečným cílem jednotlivců i celého lidstva je zrušení válek“. Kardinál Turkson i papež František sice trvají na právu každé země na obranu, tvrdí však, že konfliktům by v budoucnosti měly v počáteční fázi zamezovat mírové iniciativy.

Čtěte také

Odpor proti změně doktríny

Podle týdeníku Sunday Times ale pokus o změnu učení určitě narazí na odpor v samotném Vatikánu. Římský teolog a expert na svatého Augustina Robert Dorado považuje případnou změnu doktríny za chybu, která bude vadit mnohým biskupům, teologům i řadovým katolíkům. Odpor je podle něj tak silný, že papež nakonec návrh neschválí.

Autor článku ale konstatuje, že katolická církev dnes podporuje válečné konflikty jen výjimečně. Papež Jan Pavel II. byl proti válce v Perském zálivu i proti invazi do Iráku. Vatikánští diplomaté loni podpořili pouze rezoluci OSN, která vyzývala k vojenskému zásahu proti takzvanému Islámskému státu.

Papež Jan Pavel II.

Podle týdeníku Sunday Times však František mnohokrát ukázal, že se nebojí církevní učení měnit. Vyzval například ke globálnímu zrušení trestu smrti, který je za určitých podmínek katolickou naukou schvalován. V loňské encyklice také vyzval k radikální ochraně životního prostředí. Protiválečnou iniciativou podle Sunday Times vlastně plní odkaz svého jmenovce, po němž si zvolil papežské jméno – svatého Františka z Assisi, muže pokoje a nenásilí.

autor: rma
Spustit audio