Oxytocin dělá z lidí větší extroverty

12. prosinec 2011
Monitor

Manipulace s hladinou „hormonu lásky“ dělá lidi extrovertnějšími a otevírá je novým zkušenostem.

Být introvertem je tak trochu v módě. Pro některé lidi však události jako první schůzka, přijímací pohovor či pracovní večírek mohou být skutečně velmi stresující. Stydlivý introvert se však jako mávnutím kouzelného proutku zřejmě může stát společenským extrovertem, nebo alespoň člověkem, který se na večírku dokáže bavit s neznámými lidmi. Podle vědců z kanadské Univerzity Concordia mu k tomu pomůže intranasální dávka oxytocinu. Hormon, který podporuje pocity lásky, přátelství a důvěry, totiž ovlivňuje i to, jak člověk vnímá sám sebe.

Stovka mužů a žen ve věku mezi 18 a 35 lety dostala v nosním spreji dávku oxytocinu nebo neúčinné placebo. O 90 minut později tito lidé vyplnili dotazník, který odhalil jejich momentální míru nervozity a extrovertnosti. Výsledky experimentu ukázaly, že pod vlivem oxytocinu jsou lidé extrovertnější, otevřenější k novým zkušenostem a lépe vnímají sami sebe. Podle vědců je možné, že právě to je součástí mechanismu, kterým oxytocin zesiluje důvěru a pozitivní mezilidské vztahy.

Zdroj: Concordia University, Psychopharmacology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.