Ötzi trpěl žlučovými kameny

12. prosinec 2011
Monitor

Žlučové kameny, ucpané cévy a opotřebovaná kolena. To vše naznačuje, že Ötzi jedl víc masa, než se zatím předpokládalo.

Slavný Ötzi, „muž z ledovce“, jehož mumie byla nalezena v Ötzalských Alpách, zemřel asi před 5300 lety. Příčinou smrti bylo poranění šípem. Dlouho se zdálo, že muž zemřel s prázdným žaludkem po dlouhé a vyčerpávající štvanici. Nové radiologické zkoumání mumie však ukázalo, že to, co vědci nejprve pokládali za prázdný žaludek, byl kus střeva. Ve skutečném žaludku, který se posunul neobvykle vysoko a ležel pod žebry, našli vědci z Ústavu pro mumie a muže z ledovce v italském Bolzanu maso z kozorožce.

Vypovídají o tom, že štvaný Ötzi měl zřejmě dost času, aby mohl vydatně pojíst. Za půl hodiny až hodinu poté, co si naplnil žaludek, byl střelen šípem, který mu způsobil smrtelné zranění. Maso v žaludku však není jedným novým dokladem Ötziho jídelníčku. Při zkoumání vědci narazili také na trojici žlučových kamenů, které svědčí o stravě s dlouhodobě vysokým obsahem živočišných tuků. To by odpovídalo i dříve zjištěným známkám aterosklerózy. Nepřímým důkazem toho, že Ötzi jedl velké množství masa, jsou opotřebované kolenní klouby. Vědci je připisují častému pohybu v náročném terénu, který vyžadovalo stopování, lov a transport ulovené zvěře v horách.

Zdroj: Journal of Archaeological Science

<p><iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/cKxl3wLqcQE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.