Orbán je nejbohatším člověkem v Maďarsku, chce si jen udržet moc, tvrdí slovenský novinář

11. prosinec 2017

Mezi Maďarskem a ostatními státy Evropské unie se začíná rozvírat hluboká propast. Podobně jako Varšavě a Praze hrozí Budapešti postih za neplnění kvót na přerozdělování migrantů, Unii ale vadí i zákony namířené proti nevládním organizacím a příklon k autoritářskému způsobu vlády. „Premiér Viktor Orbán nemá rád jakoukoli kritiku nebo kontrolu moci. Netýká se to jen posledních let, v mírnější formě to bylo vidět už na jeho první vládě v letech 1998 až 2002,“ podotýká novinář Peter Morvay.

Minulý týden Evropská komise oznámila, že dává Maďarsko k Evropskému soudu kvůli zákonům namířeným proti nevládním organizacím a Středoevropské univerzitě, kterou podporuje americký miliardář a filantrop maďarského původu George Soros.

„Vládě vadí, že podporuje nevládní organizace a nezávislá média, a zároveň hledá nosné téma pro kampaň před parlamentními volbami, které se budou konat příští rok. Soros je vykreslován jako ztělesnění ďábla, který touží zničit Maďarsko,“ vysvětluje redaktor slovenského Denníku N.


Maďarská vláda doufala, že jí bude Trump více nakloněn. Ale Washington stále tlačí na to, aby Středoevropskou univerzitu nechala na pokoji. Zřejmě tedy zůstane v Budapešti.Peter Morvay

Maďarsko přijalo podobný zákon jako Rusko nebo Izrael, podle něhož musí neziskové organizace financované z ciziny označit samy sebe za zahraniční agenty. V hledáčku jsou organizace pomáhající migrantům, a hlavně ty, které se snaží kontrolovat vládu a požadují transparentnost.

Média pod tlakem

Maďarská jaderná elektrárna Paks

V zemi stále existují nezávislá média, ta jsou na tom ale obecně velmi špatně. Úřad pro mediální dozor má ze zákona velké pravomoci a může média trestat prakticky libovolně. „Zákon se zatím příliš nevyužívá v praxi, vytváří ale prostředí autocenzury,“ upozorňuje.

Média jsou likvidována také finančně. Je vyvíjen tlak na jejich majitele, aby nekritizovala vládu, a prostřednictvím výhrůžek daňovou kontrolou také na inzerenty. Naopak provládní média podle Morvaye dostávají masivní dotace z veřejných zdrojů.


Viktor Orbán se chce hlavně udržet u moci, přes bílé koně je pravděpodobně nejbohatším člověkem v Maďarsku. Chce zabránit tomu, aby mohl být volán k odpovědnosti.Peter Morvay

„Drtivou většinu mediálního trhu nějakou formou ovládá vláda, veřejnoprávní média jsou jejím propagačním nástrojem. Volby budou formálně svobodné, ale nebudou férové. Volební systém nahrává vládní straně a otázkou je jen to, zda Orbán dosáhne na dvoutřetinovou většinu v parlamentu, aby mohl sám přijímat ústavní zákony,“ soudí Morvay.

Sympatie k východu

Navzdory vládní kampani v zemi stále převládá pozitivní postoj k Evropské unii. Většina Maďarů si uvědomuje důležitost dotací pro ekonomiku. Orbánova vláda se snaží budovat vazby na Rusko, Čínu nebo středoasijské státy a Turecko.

„Je to částečně dané sympatiemi k tamnímu způsobu vládnutí. Občas se ale objeví i takové mystické motivy, že Maďaři také přišli z Východu a mají tak pro něj větší pochopení. Do značné míry ale jde o peníze, unijní dotace totiž budou v dalších letech klesat,“ uzavírá Morvay.

V jakém stavu je maďarská opozice a je Jobbik stále extrémní stranou? Proč je Orbán stále populární? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio