Opata je odborník, ale do zblbnutí opakuje klišé z Washingtonu, říká poslanec Černý (KSČM)

3. květen 2018

Nový náčelník generálního štábu Aleš Opata chce posílit bojové schopnosti pozemních sil. Má jít o modernizaci a přezbrojení 7. mechanizované brigády nebo rozšíření 43. výsadkového praporu na pluk. Vzniknout má i Ředitelství kybernetických a informačních operací.

Jako největší hrozby Opata v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl na prvním místě terorismus a neregulované migrační vlny. Dále pak geopolitické zájmy Ruska a navyšování jeho bojových schopností na hranicích NATO, energetickou závislost, šíření zbraní hromadného ničení nebo kybernetické útoky na infrastrukturu státu a falešné zprávy.

„Do jisté míry s tím souhlasím. Ale dlouho tvrdím, že Severoatlantická aliance je nebezpečná sama sobě. A Spojené státy jako její nejsilnější člen jsou tak strašným nebezpečím a bezpečnostním rizikem, že jsou schopny vyvolat válku téměř kdykoli a kdekoli,“ tvrdí komunistický poslanec Alexander Černý.

Můžeme se snadno dostat do konfliktu, který ani nezaviníme, a to jen proto, že Spojené státy provedou další útok, jako k tomu nedávno došlo v Sýrii. A vidíme, jak se stupňuje napětí kolem Íránu.
Alexander Černý

Černý přesto Opatu považuje za pravděpodobně nejlepšího člověka, který aktuálně mohl stanout v čele armády. Oceňuje jeho velké zkušenosti a autoritu mezi vojáky i politiky, odděluje ale odborné a politické hledisko.

Česká armáda je na pokraji sil. Zvyšovat počty vojáků na misích je nenormální, tvrdí Černý (KSČM)

02833399.jpeg

Počet českých vojáků na zahraničních misích by se měl letos výrazně zvýšit. V současnosti působí na misích asi 800 vojáků, podle plánů ministerstva obrany by jich mělo být asi o 300 víc. Týkat by se to mělo misí v Afghánistánu, Iráku a v Mali. O posílení ale musí rozhodnout parlament.

„Je náčelníkem štábu armády členského státu NATO. A proto do zblbnutí opakuje klišé, která zřejmě vymysleli ve Washingtonu a nyní se šíří po celé Evropě. Například v podobě výčtu bezpečnostních hrozeb,“ zdůrazňuje Černý. Opata prý pouze opakuje to, co dostal předepsáno z Bruselu, podobně předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel.

Naopak poslanec Pavel Žáček (ODS) odmítá tvrzení, že by Severoatlantická aliance byla sama sobě nebezpečná. Pouze reaguje na to, co se odehrává v rizikových oblastech, například v Sýrii či Íránu.

„Úkolem armády je zajistit bezpečnost České republiky, a tu lze dnes zajistit pouze v rámci NATO,“ zdůrazňuje Žáček. Za klíčové věci považuje nábor do armády, posilování záloh a modernizaci, u které je třeba vyřešit problematiku akvizic.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související