Ondřej Vaculík: Grilovačka podle Haška aneb Případ Hamáček

20. květen 2021

Pokud nebudeme protihamáčkovsky zaměření, musí nám ten případ znít jako povídka od Jaroslava Haška. Jak místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) chtěl v Moskvě vyměnit ututlání kauzy Vrbětice za milion vakcín Sputnik V a nádavkem také za uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta.

A nechtěl přizvat také Svatého otce? – Jan Hamáček nemůže být takový naiva, aby si myslel, že je schopen ututlání Vrbětic zajistit, ručit za ně i poté, kdy případ byl zdárně vyšetřen, a jistě by byl i vyzrazen.

Čtěte také

A pak také, kdo u nás čeká na milion Sputniků – snad kromě prezidenta Miloše Zemana? Lid si ho rozhodně nežádá. Epidemiolog Roman Prymula k tomu řekl: „Data o Sputniku stále k dispozici nejsou, takže se Sputnikem se nepočítá, už nemá šanci se zapojit.“ O vakcíny proti covidu-19 už není nouze.

A potom také, že by Hamáček vskutku mohl vyjednat ono setkání dvou nejmocnějších prezidentů světa, vždyť to už je vůbec vtip. Hamáčkovo jméno by se oběma prezidentům jen těžko vyslovovalo, zvláště Putinovi.

Opékaný padouch

Vzpomeňme si ale, jak si prezident Zeman nechal týden na to, aby se k Vrběticím vyjádřil. Za tu dobu mohl s ruskými poradci vymyslet leccos. Způsobům dezinformací s velikou razancí ten případ s Hamáčkem, Vrběticemi pod kobercem a milionem Sputniků odpovídá.

Čtěte také

Tak důvtipně sestrojená kauza zaručeně odvede pozornost lidu od ruských zločinných agentů na jakéhosi Hamáčka. Odkud takový šrapnel pochází a komu slouží. Není to rovněž dílem agentů? 

Dobrý, svědomitý a důvěryhodný reportér Janek Kroupa ale má o pravém poslání Hamáčkovy cesty důkazy, tedy ví, že Hamáček lže a Vrbětice za Sputniky opravdu měniti chtěl. Cituji Kroupu: „My se nenecháme v žádném případě vyprovokovat k tomu, abychom prozradili své zdroje, které budeme chránit. Víme, co je pravda. Důkazy máme, uložili jsme je na bezpečném místě.“

No nás by právě zajímala věrohodnost těch zdrojů, ty důkazy a odkud jsou, kdo je poskytl. Já být jejich strůjcem, nalíčím je právě na dobrého Janka Kroupu. A nakonec vždycky se ještě někdo najde, kdo bude proti Hamáčkovi svědčit, jen aby mu přitížil.

Ondřej Vaculík

Ona celá ta grilovací hysterie působila jako dramatizace nějaké Haškovy povídky z knihy Panoptikum. Včetně haškovské pointy: že ten opékaný padouch – Hašek grilování neznal – nikam nejel. Ovšem sklad zbraní ve Vrběticích vybuchl doopravdy.

Autor je spisovatel a komunální politik

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.