Ondřej Neff: Život online a offline

7. červen 2021

Co nového? Pandemická mapa republiky nám příjemně zezelenala. Dále, soudy rozhodly, že to, co vláda dělala, bylo proti zákonu. Ukázalo se, že každý zákon má mnoho výkladů a platí ten, ke kterému se zrovna přikloní soud. A ten se v květnu přikloní jinak než jiný soud v únoru a ještě jiný v listopadu loňského roku.

Pesimista z toho usoudí, že v takovém státě je pak těžké žít, protože nelze stát na správné straně hranice zákona, protože je měňavá jako užovka. Optimista proti tomu namítne, že i kdybyste měli být stíháni, můžete se u různých soudů soudit, dokud neodejdete ze světa sešlostí věkem. Spor může být jenom o tom, zdali je tato vize skutečně optimistická.

Čtěte také

Každopádně končí tíživá část pandemie a rozkoukáváme se po obnoveném normálním světě. Mám dva postřehy a zase jsou rozporné.

S kamarády jsme zavedli internetové pivo. To se sejdeme každou středu kolem půl osmé na konferenčním programu Zoom. Každý je doma, otevřeme si, co příjemno jest, a propíráme všechno možné až do jedenácti. Pak to zabalíme a jdeme spát.

Dřív jsme chodili do hospody. Teď zjišťujeme, že nejspíš u toho internetu zůstaneme. Důvodů je několik. Například jeden z nás bydlí v Pottsville v Pensylvánii, takže by to k Červenému jelenovi těžko stihnul. No a u Červeného jelena jsme my, co dojíždíme, odkázáni na nealko pivo. A řeknu vám, tři hodiny u birellu je řehole, kterou nechci zkoušet. Takže tedy pivo online zůstává.

Příležitost pro optimistu i pesimistu

Jenže my jsme taky po internetu cvičili. Máme u nás ve Zvoli tai-ji oddíl, to je takové to čínské čarování rukama nohama, dělá to moc dobře na klouby a páteř. Třikrát týdně jsme se stavěli před kameru v displeji počítače a čarovali.

Čtěte také

Od minulého týdne se znovu setkáváme na paloučku u lesa. Je to skvělá změna! Les voní, my čarujeme a je nám dobře. Místo online máme offline.

Obecný význam to nemá žádný. Ledaže by mělo. Ta potřeba být pohromadě se z nás nevytratila. Taky se těším do divadla a do kina a dovedu si představit, jak se těší fanoušek fotbalu. Ale ten online, ta komunikace přes internet, to bude asi trvalé dědictví roku přidušeného respirátorem.

Ondřej Neff

A zase to je příležitost pro optimistu i pesimistu, aby uplatnili svůj pohled na věc. Pesimista rozhodně odsoudí ten vpád online komunikace jako cosi odlidšťujícího a otevřeného manipulaci. Což určitě je.

Optimista, a to jsem já, vnímá online svět jako obohacení života a rozšíření obzoru. Takže radím, užívejte si online a pak šup, rychle na palouček.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.