Ondřej Neff: Stařenka věchýtek u voleb

8. říjen 2018

Bydlím v obci Zvole nedaleko Prahy. Je to obec výstavná, založil ji Přemysl Otakar II. Máme krásnou školu a kousek od ní obecní úřad a tam chodíme volit.

Teď to byly volby komunální. Dostavil jsem se v pátek chvíli před druhou. Chtěl jsem odvolit co nejdřív, měl jsem pak nějakou práci. Přede mnou maličká fronta, postavil jsem se za zjevně energickou paní, taky měla naspěch a první stála stařenka věchýtek.

Ondřej Neff: Velký bratr uviděl

02522006.jpeg

Čtvrteční ranní zásah slovenského policejního komanda Lynx by měl potěšit asi každého, kdo má Slovensko rád a drží mu palce.

Udeřila druhá odpolední a mohli jsme vejít. Tam stoly sražené do řady, komise. Uprostřed urna, opodál plenta.

Paní věchýtek vešla. Hned zkraje na ni mávali, že jim má ukázat legitimaci. Obálku s lístky neměla, dali jí novou. Že má udělat křížek. Jaký křížek? Očividně nevěděla. Odešla za plentu, ještě za ní volali, ať si vezme legitimaci zpátky.

Napadlo mě, že by jí měl někdo poradit nebo pomáhat, ale kdo? Bylo by to zasahování do voleb. Nakonec paní věchýtek odvolila, do arény vpadla ta energická dáma a odbyla si volební akt systémem namydlený blesk. Nastoupil jsem já.

Ten, kterej zdržuje

Chtěli po mně legitimaci. Dal jsem ji. Obálku s lístky jsem kupodivu nezapomněl. Dali mi druhou, žlutou. Beru obálku, kde mám tu občanku?

Ondřej Neff: Padesát dřevorubců

Dřevorubci na Šumavě odstraňují desítky tisíc kubíků polomového dříví po srpnové vichřici.

Kauza sirotků poslankyně Šojdrové nepřestává dunět pod klenbou veřejného prostoru. Pokusím se řečiště debaty odvést jiným směrem.

Předali si ji na druhý konec stolu. Nesmím ji zapomenout převzít. Nejsem stařenka věchýtek. Jdu pak za plentu, nesu zelenomodrou obálku s lístky, žlutou kvůli volení a občanku.

U dveří fronta. Položil jsem obálky na poličku, i tužku tam měli. Hlavně to nepoplést. A nezdržovat. Kam s legitimací? Do peněženky. Ale to bych zdržoval. Udělal jsem křížek tam, kam patří, lístek dal do žluté obálky. Tak a teď k urně.

V rádiu říkali, kolik lidí hodí do urny legitimaci. To bych byl horší než stařenka věchýtek, ta si legitku odnesla. Všichni na mě koukali. Nervozita ve mně rostla. Žlutou obálku musíš hodit do urny, legitimaci si podrž.

Ondřej Neff

A teď ven. Šel jsem a sledovaly mě potupné pohledy. To je ten, kterej zdržuje, říkaly ty pohledy. Nevadí. Příště to zvládnu systémem namydlený blesk… pokud mě nerozhodí stařenka věchýtek.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio