Ondřej Neff: O čem hlasovat

5. říjen 2020

Máme za sebou volební víkend, hlasovali jsme o složení krajských zastupitelstev a obsazení třetiny Senátu. Hlasování patří k životu ve svobodném světě.

Kdo má zálibu v hlasování, může si užít. Na internetu každou chvilku narazíte na nějakou anketu a můžete si zahlasovat podle libosti.

Čtěte také

Hlasuje se i ve vědě, jak se ukazuje. Klimatologie je na hlasování založená. Čteme, kolik procent klimatologů zvedlo ruku pro tezi, že člověk ovlivňuje počasí. Takové hlasování pak má důsledky v praktickém životě. Jestliže člověk ovlivňuje klimatickou změnu, musí se proti tomu zakročit, a proto všude nasázíme větrníky a rozprostřeme solární panely a bude zase dobře.

To chvilku potrvá. Máme tu ale i aktuální náměty k hlasování. Jsme po uši v covidové pandemii. Na jaře se ji podařilo utlumit, v létě jsme odhodili kabáty a roušky a epidemie se znova rozjela. Černý Petr viny zůstal na chudákovi ministru zdravotnictví Vojtěchovi (za ANO) a nastoupil zlý muž Prymula (za ANO).

Ať se nasadí armáda

A máme tu hlasování: 5 tisíc lékařů podepsalo petici z dílny stomatologa Romana Šmuclera a kardiologa Jana Pirka. Zrušte opatření a přestaňte děsit lidi, píše se v petici a lékaři houfně podepisují. Jiní lékaři houfně nepodepisují a s covidem zápasí, až se jim kolena podlamují únavou.

Čtěte také

Lékař nejsem a nemám tedy co podepisovat, jenom to si myslím, že opatření se už zrušila a vláda děsit přestala, to se stalo na přelomu jara a léta. Čísla pak vyletěla nahoru. Šmucler Nešmucler, Pirk Nepirk, okolní státy nás zapisovaly černou tužkou do komína jeden po druhém. Buď do jejich země nesmíme vůbec anebo pod podmínkou karantény.

Tohle všechno jsou hlouposti, buďme chytří, pandemie je humbuk a strašák s následky horšími než je nemoc sama, vyplývá z petice. Představuju si, jak by to bylo, kdyby byla předložena jako všelidové hlasování. Rozhodli bychom se, že pandemie není. Jsme přece nejchytřejší národ na světě a nikdo nás nenachytá. Ať si tedy Němci a Rakušáci chodí v rouškách a zapisují se při vchodu do hospody. My nic takového dělat nebudeme.

Ondřej Neff

Kdepak, hlasovat nebudeme, petici podepisují lékaři. No a pak jsou lékaři a sestry, kteří nepodepisují a obrazně řečeno potí krev. Napsal mi jeden čtenář, jak jeho žena pracuje na hygieně. Prosí mě, abych někde vyřídil, ať se nasadí armáda, že ta děvčata prostě nestíhají. Ale hlavně, ať neprozrazuju jeho identitu: manželku by podle toho poznali a vyhodili.

Třeba by ji doktor Šmucler zaměstnal na zubní klinice. Ale nesměl bych se za ni přimlouvat já, to by tam asi nepochodila.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.