Ondřej Neff: Nedostupná vakcína

17. únor 2020

Chystal jsem se napsal tuhle glosu o tom, jak se do českých kin vrátil fenomén filmů do patnácti let nepřístupných. Nepřístupňáky patřily k mému dětství. Občanky se tehdy dávaly v patnácti, fasovali jsme je ve škole od policajta a rovnou ze školy se naše tvrdé jádro školní party vypravilo na nepřístupný film do kina Slávie neboli Slávky, legendárního to žižkovského biografu.

Pak šly dějiny, režim zákazů padl, nastala devadesátá léta a filmy přestaly být nepřístupné. S ohledem na můj rok narození to tedy není problém, který by na mě osobně nějak dotěrně doléhal. Nicméně jsem si všiml, že jsou zase některé filmy taxovány jako do patnácti let nepřístupné.

Je to nepřístupný

S třináctiletou vnučkou jsem šel do kina na film přístupný od dvanácti. Sedíme v kině, bez popcornu a koly, třináctiletá slečna už drží tajli. Koukáme na upoutávky neboli trajlery. Jeden trailer, druhý, ten třetí byl na český film V síti. Věděl jsem, o co jde, četl jsem o tom: je to dokumentární film Barbory Chalupové a Víta Klusáka. Vystupují v něm tři dětsky vyhlížející dospělé herečky a jde tu o navazování nejdřív virtuálních a pak skutečných kontaktů. S kým? Ono se tomu dnes říká predátor, ale správné označení je prasák, ano, jsou to prasáci. Trailer byl krátký, ale stačil mi hnout žlučí. Naklonil jsem se k třináctileté vnučce a povídám:

„Tohle bys měla vidět.“

„Jenže ono je to nepřístupný,“ pravila vnučka.

Tak to mi hnulo žlučí na kvadrát. Ono to taxování do patnácti let nepřístupno je absurdní v době, kdy se na kohokoli z nás bez ohledu na pohlaví a věk valí ze všech doslova kanálů nepřetržitý proud vulgarity, násilí a komerčního sexu. Je to nesmysl a samoúčelná buzerace. Jistě je k tomu zřízena komise a procedura a papírování a zájmy a lobbing. Ale že se to týká zrovna tohoto filmu, to už je čisté idiotství. Je to jako když zakázali vysílat v televizi Renčovy propagační filmy Nemyslíš – zaplatíš, zaměřené na bezpečnou jízdu, protože jsou prý příliš drastické.

Něco jako očkování

Ty holky by na to měly chodit… ach jo, chce se mi říct že povinně. Každopádně by bylo dobré to promítat dětem ve škole. Já pak, když jsme šli z kina, jsem se pokusil zavést hovor na toto téma, ale je to těžké. Jsem trouba, který tomu nerozumí. Věřím, že by třináctkou pořádně zapajtloval až ten film, otevřel jí oči a vyvolal obrannou reakci, něco jako očkování proti chřipce.

Jenže je do patnácti nepřístupný. Opravdu by s tím nešlo něco udělat?

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.