Ondřej Neff: Host z daleka

20. červenec 2020

Přiletěla se na nás podívat kometa. Její jméno je Neowise. Komety nesou jména svých objevitelů.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Tak tedy Halleyova kometa je pojmenovaná po anglickém astronomovi Edmundovi Halleyovi, který o ní v roce 1703 napsal pojednání. Kdopak je to tedy ten pan Neowise? Žádný pan nebo paní. Je to družice, je to bedna nacpaná přístroji, váží 661 kilo a sedí na ni charakteristika infračervený teleskop. Takže něco jako robot.

Čtěte také

Neowise je od nás vzdálená 150 milionů kilometrů. Má pětikilometrové jádro, dva ocasy a pro laika je zajímavá tím, že se dá spatřit prostým okem. Noviny píší, že je to po 23 letech nejlépe viditelná kometa od dob komety Hale-Bopp. Tu jsem tedy v tom roce 1997 zpozoroval.

Tehdy se o ní všude psalo a já si mohl oči vykoukat a pořád nic. Až jednou jsem takhle na záchodě kouknul z okénka a tam uviděl nějakou čárku na temném nebi. Že je to ta kometa, napadlo mě. A bingo, bylo to tak. 

Dnes to máme jednodušší. Kometu lze na nebi najít různě, nejlépe je spolehnout se na nějakou aplikaci na mobilu. Už dlouho používám Star Walk 2. Je to astronomie pro naprosté nekňuby neboli lamy.

Stačilo by zhasnout

To si tam zadám do okýnka vedle lupičky Neowise a zapnu si ikonku fotoaparátu. Šipečky mě pak navedou přesně na místo na obloze, kde hledaný objekt září. V mém případě je to Neowise. Vlevo, ještě víc vlevo, jak je ta špička toho smrčku, výš, ještě výš, takhle nějak mě Star Walk 2 postrkuje. 

Čtěte také

Neowise svítí jako hvězdička. Sílou svitu se dá srovnat s hvězdami Velkého vozu. Když je dost tma a máte dost dobré oči, po setmění a před úsvitem uvidíte i ocas té komety. Jen jeden. Ten druhý, iontový, uvidí jen hodní pozorovatelé, kteří papali polívčičku a krom toho vědí, jak na to. Ve velkém městě to uvidíte špatně, někde uprostřed Šumavy krásně. Kometa je dokonce vidět i na některých webových kamerách, které se dívají do krajiny.

Je to úžasná podívaná. Na další návštěvu si můžeme počkat 6776 let. Tak dlouhá je doba jejího oběhu. Tento týden ve čtvrtek bude nejblíž, pak se začne vzdalovat. Protože je to tak vzácná návštěva a pozorovací zážitek tak úžasný, napadl mě takový návrh: co kdyby otcové našich velkých měst, Prahy, Brna, Ostravy a dalších, co kdyby se dohodli a v některé noci zhasli pouliční osvětlení? Na hodinu. Na půl hodinky. 

Ondřej Neff

Ono by i těch patnáct minut stačilo,  abychom i ve městech zahlédli hosta z nepředstavitelných dálav. On ten kometí ocas je ve skutečnosti dlouhý patnáct milionů kilometrů, ani se mi tomu nechce věřit, když to tady píšu. Zhasněme, pozorujme a čerpejme z té podívané pokoru. To je něco, co nám chybí nejvíc. A přitom stačilo by zhasnout.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio