Ondřej Neff: Blbostmi vpřed

4. březen 2019

Ledy se snad hnuly a špičky české politiky si všimly, že český zákazník platí poskytovatelům mobilních telekomunikačních služeb víc než snad kdekoli na světě.

To alibistické slůvko „snad“ mě má chránit před nařčením, že se někde v Tramtárii platí ještě víc než u nás. Bez ohledu na pořadí zkušenost ukazuje, že jinde je v tomto ohledu lépe.

Ondřej Neff: Na černou listinu

Billboardy u hlavních silničních tahů v Česku zakazuje nový zákon, přesto nezmizely

V uplynulém týdnu se zase začalo psát a mluvit o billboardech kolem dálnic a hlavních silnic. Někdy si říkám – zapamatuju si produkty inzerované na těch plakátech.

Ve Vietnamu simkarta koupená za dvě stovky v automatu na letišti bohatě vystačila na volání a na internet na čtrnáct dní. Ale ani dnes nechci na tomto místě bědovat. Předeslal jsem přece, že se ledy hnuly.

Napříště už zákazník nebude otrok vázaný skoro nevypověditelnou smlouvou a stane se vskutku zákazníkem, který bude svobodně volit, komu zaplatí za jeho služby svoje peníze. Příjemná to změna od současného stavu! Jak ale k ní došlo? To mě zaujalo a o tom se chci zmínit.

Na počátku tohoto tektonického pohybu je výrok ministryně průmyslu Marty Novákové, že si Češi mohou za drahá data sami, protože je nepoužívají a chudáci operátoři musí šponovat ceny, aby nezahynuli hlady. Ona to tedy takhle přesně neřekla, ale v jádře to tak vyznělo.

Rodí se hňupokracie

Ondřej Neff: Do centra záhad

Biftek (ilustr. obr.)

Četná tajemství se skrývají v pražských zdech. Golemův šém je snad pořád ještě zakutálený někde v podzemí někdejšího Židovského města.

Výrok vyvolal pobavení a zájem a ministryně Nováková byla v tu chvíli ještě slavnější člen vlády, než někdejší ministryně obrany Šlechtová těsně poté, co vylepšila slavnostní výzdobu hrobu neznámého vojína na Vítkově svým psíkem Rambem.

Teď je ještě brzy na odhad, zda výrok vstoupí do dvorany slávy politické stupidity, aby tam zaujal čestné místo vedle biomasy Kateřiny Jacques, matadorky Strany zelených. Rozhodně ale má, jak to tak aspoň vypadá, praktický dopad.

Což mě vede k dalším úvahám. Ono je v poslední době těch výroků víc. Vážená rozhlasová stanice, na jejíchž vlnách mám tu čest a potěšení hostovat, dokonce zřídila speciální pořad Výrok týdne, zrodil se na konci minulého roku, kdy vznikla celá přehlídka výroků z politického panoptika. Rozhlasové vysílání to dozajista oživuje a obohacuje. Ale politiku nakonec také!

Ondřej Neff

Jestli výrok ministryně Novákové postrčil věci dopředu, pak více takových výroků! Stačilo, aby ministr Ťok zanaříkal, že silničáře v půli prosince zaskočil nečekaný sníh a už se odstranila zbytečná překážka u Humpolce.

Sem s dalšími výroky! Možná vzniká nová forma vlády, už ne autokracie, už ne teokracie a kleptokracie, rodí se hňupokracie. Vítejte v nových časech.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio