Ondřej Konrád: Zproštěn napodruhé. A možná navždy

15. únor 2024

Celá řada paradoxů provázela kauzu Čapí hnízdo prakticky od jejího vzniku, když ještě o případ nešlo. Multimiliardář Babiš – tedy podle pozdější žaloby – údajně zorganizoval dost komplikovaný dotační podvod s cílem získat na projekt farmy, který celkově přišel asi na 700 milionů, relativně drobnější částku 50 milionů z Evropské unie. Do čehož byly paradoxně zapojeny jeho děti, ačkoli o věc samy zájem zřejmě neměly.

Následně Babiš vstoupil do politiky, a když se Čapí hnízdo stalo přetřásanou záležitostí, paradoxní výroky o ní takřka rozséval. Až po památné doznání před plénem sněmovny, že mu šlo o zabezpečení budoucnosti potomků, prý skutečných majitelů farmy.

Čtěte také

Přičemž měl ovšem jedno z dětí ve chvíli, kdy šetření Čapího hnízda kulminovalo, odeslat stranou na Evropskou unií, a tedy i Českou republikou neuznaně Ruskem anektovaný Krym. Což byla absurdita par excellence.

Celé roky se Babiš stavěl do pozice laně v politické štvanici a paradoxně – anebo logicky? z toho ovšem těžil politický kapitál.

Nu, a když ho v předvečer prvého kola prezidentské volby loňského ledna soudce Šott zprostil viny, paradoxně si oddychli i ti, kdo o ní byli neochvějně přesvědčeni a nejen proto si Babiše nepřáli na Hradě. Neboť tím pádem přišel jeden z hlavních favoritů v závěrečné fázi kampaně o působivý důkaz, jak zdejší justice slouží vládě.

Bez důkazu 

Zhruba rok na to jsou Babiš i jeho údajná spolupachatelka podvodu Nagyová osvobozeni podruhé, zatím opět nepravomocně. A nevíme, jestli se žalobce odhodlá znovu odvolávat, když zřejmě nemá po ruce dostatečný důkaz o vědomém trestním konání, s nímž by si ani zkušení expremiérovi advokáti neporadili.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ti se tak nemuseli ve středu moc namáhat, jen znovu poukazovali na nedůvěryhodnost soudních znalců, podle nichž o podvod jít muselo. Ale jinak při jednání nic nového nezaznělo.

Nepočítáme-li vyjádření dříve jen na policii vypovídajícího někdejšího zaměstnance vícero firem spadajících pod Agrofert, který ovšem podle očekávání akorát podpořil Babišovu verzi neviny.

A soudce těžko mohl postavit svůj loňský verdikt na hlavu. Jak kauzu vidí, je leckomu asi poměrně zřejmé, ale to na výrok o vině nestačí.

Cynická kvalifikace

Případ tedy po rovněž absurdně dlouhé době možná definitivně končí. Ostatně už minimálně rok málokoho zajímá, unavil Babišovy odpůrce i příznivce dostatečně.

Čtěte také

Ovšem jedna jeho absurdní stopa by ještě mohla v prostoru zůstat. Pokud by se paní Nagyová stala poslankyní Evropského parlamentu, do něhož ji hnutí ANO míní vyslat s tím, že prý mimo jiné výborně rozumí evropským dotacím!

Bez ohledu na cynismus takového doporučení třeba ovšem poznamenat, že řadový europoslanec s dotacemi do styku nepřichází.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio