Ondřej Konrád: Vládní něco ne a něco ano

15. prosinec 2020

Co jiného mohli občané čekat od pondělního rokování vlády než kompromis? A jako po každém takovém polovičatém výsledku budou slyšet hlasy spíše nespokojené.

Čtěte také

Jak od těch, kteří vidí riziko výjimek při přechodu na čtvrtý stupeň protiepidemického systému (PES) a jsou pro přísnější podmínky.

Tak z tábora, kterého se další uzavírka asi dotýká nejvíc, tedy provozovatelů restaurací a hotelů. Kteří mohou poukazovat hlavně na nadále zpřístupněné supermarkety. Byť fungující v omezeném režimu a při rouškové povinnosti, které ovšem s konzumací v hospodách samozřejmě nejde dohromady.

Ministři těžko mohli zhoršená čísla ignorovat, jen si museli více méně vybrat. A sáhli raději po uvolnění předvánočních nákupů, takže tím jakž takž upokojili širokou veřejnost i obchodníky. Pro restauratéry zase nachystali vyšší finanční kompenzaci. Přičemž těm byl dopřán navíc menší bonus, protože nemusí zavřít už ve středu, jak se proslýchalo, ale až po pátečním večeru.

Čekání na vakcínovou spásu 

Takže suma sumárum jde o kompromis takřka klasický, a jak řečeno, více méně očekávatelný. Jak pravil ministr zdravotnictví, je třeba minimalizovat rizika zdravotní i ekonomická. To však, podobně jako rouška při jídle v restauraci, těžko ideálně skloubit. A tak je resultát chtěj nechtěj polovičatý.

Čtěte také

Jestliže je totiž zdravotní hledisko primární, a o tom těžko vést spor, pak by přece jen mělo dojít k ostřejší variantě. Tedy do vakcinace.

Ta se snad sice konečně blíží, ale ve velkém nastane až za pár měsíců. Do té doby si lze snadno představit, že se na houpačce uvolnění a opětného přitažení šroubů budeme pohybovat i nadále. Při úměrně k tomu narůstajícímu obecnému rozladění.

Vláda, a i premiér to dávno doznal, se během léta nechala slibně vypadajícím stavem zcela ukolébat. A na konci prázdnin se nedokázala odhodlat k razantnějšímu přístupu. Po kterém ovšem, ruku na srdce, široká veřejnost rozhodně netoužila.

Ondřej Konrád

Že to měl Babišův tým srdnatě nebrat na vědomí, a už vůbec nemyslet na říjnové volby, ví dnes nejspíš kde kdo. Mnoho se od té doby v přístupu vlády ovšem nezměnilo a jak to vypadá, vlastně pouze čeká na spásonosnou vakcínu. Což se ale třeba o sousedech v Německu říct rozhodně nedá.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio