Ondřej Konrád: O čem se premiérovi nesnilo, když náhodou spal

4. prosinec 2019

Připomíná to počínání školáka, který kamsi zakopal žákovskou knížku s pětkami, které ale jen tak ze světa nesprovodí. Dnes široko daleko vůbec nikdo nepochybuje, co je základním poselstvím zprávy evropských auditorů. 

To by se přece ten, o něhož kráčí, čili premiér Andrej Babiš (ANO), nechoval už několik dní jak psanec na útěku. Ministryně pro místní rozvoj ovšem zprávu zveřejnit odmítá s tím, že obsahuje důvěrné informace.

Čtěte také

A publikovat ji nemíní ani Evropská komise, která ovšem mezi řádky decentně vzkazuje, nechť si vlastnoručně navařenou polévku také sami sníme. Tedy aby česká vláda zprávu o střetu zájmů svého předsedy odtajnila. Ale když se k tomu nemá Klára Dostálová (za ANO), premiér dodává, že on na to nemá vliv.

Otázka času

Celé je to poměrně směšné, jako ta zakopaná žákovská. Zvlášť když je jenom otázkou krátkého času, kdy se audit zjeví na světle Božím. Ať už prostě únikem, jako se to stalo s předběžným auditem v létě, anebo až právníci pražského magistrátu, který audit také dostal, kývnou primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti) na úmysl jít s dokumentem ven, že mu za to nikdo hlavu neutrhne.

Čtěte také

Opozice hodlá zprávu o dotacích z unijních strukturálních fondů vyplácených skupině Agrofert probírat ve sněmovně ve čtvrtek a jistě bude volat po publikaci. Nebylo by ale divu, pokud by do té doby audit nevyskočil na internet jako čertík z krabičky, aby se to trochu celé roztočilo.

Na to nečekali Piráti a stihli podat trestní oznámení skrze nepřerušené vyplácení dotací Agrofertu. I když leccos naznačuje, že má Babiš holding pod kontrolou i ve svěřenském fondu, z čehož by mělo plynout vracení nemalých unijních peněz.

Milion horkých chvilek

Už se také rýsuje, co například auditoři zpochybnili: sto milionů na toustovou linku, o které se už před časem živě diskutovalo. A také finance pro Lovochemii. Jestli ale celková suma dosahuje asi 450 milionů, o kterých se spekuluje, jasné ještě není. Ani že je Babiš skutečně ve střetu zájmů a porušuje tuzemské i evropské právo.

Ondřej Konrád

Člověk by si pomyslel, že jestli se to všechno potvrdí, už to bude káva přímo hustá a jiného by položila. Ale premiér je teflonový, jak se říká, doposud po něm veškeré nepříjemnosti poměrně hladce stékaly.

A v sedle ho drží spojenectví s prezidentem, i kdyby, což se může stát v příštích hodinách, nejvyšší státní zástupce vrátil do hry kauzu Čapí hnízdo. A i kdyby ČSSD usoudila (to se ale asi nestane), že s Babišem nemůže dál sedět ve vládě. Vedle KSČM jsou tu přece ještě Okamurovci, což by ale muselo přinést milion velmi horkých chvilek. S bůhvíjakým vyústěním.

Skoro se tedy člověk nediví, že se premiér a jeho hnutí chová ke zprávě jako onen školáček k děsivé konsekvence vyvolávající žákajdě.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio