Ondřej Konrád: Most k překlenutí různých propastí

1. březen 2019

Před deseti sledoval nekonečný seriál, spíš tedy na koleně vyráběný sitcom TV Nova Ordinace v růžové zahradě, asi ještě větší počet diváků.

Severka praskala ve švech. Příznivci seriálu „Most!“ tam sledovali poslední díl společně s jeho tvůrci

Severka praskala ve švech. Příznivci seriálu Most! tam sledovali poslední díl společně s jeho tvůrci

„Dycky Most!“… Tentokrát už ale naposledy. Příznivci i tvůrci seriálu jednoho z nejúspěšnějších seriálů poslední doby, „Most!“, se do mostecké restaurace Severka přišli večer podívat na jeho poslední díl.

Ale letošní pouze osmidílný a se solidním produkčním zázemím natočený Most! České televize se rekordním číslům jednak přiblížil a hlavně se z něho už po prvých dílech stal prakticky celonárodní fenomén.

Neboť směs takříkajíc „nekorektního“ humoru, uvěřitelnost postav i v místy značně bizarních situacích a zcela autentické a přitom zábavné dialogy, to vše v takové míře tady snad ještě nikdy nebylo. Plus veledůležitý fakt, že se Most! nejen nevyhýbá sociálnímu marasmu severu Čech, ale scénář z něho přímo vyvěrá.

Romové, lůzři, „trancka“ i místní kmotr

Pro leckoho to muselo být skoro až šokující, jak si tvůrci utahují z předsudků všeho druhu a svádějí k sobě například Romy s lidmi, jež se jich upřímně štítí, machistu s transsexuálem, bezdomovce s lokálními mafiány, řadové životní lůzry a alkoholiky s násilnickými skinheady atak dále.

Seriál Most! by nebyl bez sprostých slov uvěřitelný, říká kreativní producent ČT Michal Reitler

Michal Reitler

S předsudky pracuji rád a do projektů nabírám zásadně dobrodruhy, říká host Lucie Výborné, kreativní producent České televize Michal Reitler. Má za sebou premiéru poslední epizody úspěšného seriálu Most! a také nominace na Českého lva za filmy Metanol a Dukla 61. Další velké projekty ho čekají, od července totiž padne první klapka snímku o Boženě Němcové.

A jak to vše s odstupem pozoruje takříkajíc „slušná“ měšťanská většina. Samozřejmě plně předsudečná. Jejíž komickou, ale vlastně i odpudivou reprezentantkou, je bývalá manželka hlavního antihrdiny.

Osm týdnů značná část české veřejnosti seriálem žila, do Mostu jezdili reportéři snad ze všech relevantních médií, v tisku se objevovaly vedle rozhovorů s autory a herci obsáhlé materiály o mosteckých specifikách, od asanace staré části města v 70. letech až po dnešní realitu přilehlého romského ghetta Chánov.

Druhdy většinově německý Brüx, jinak více méně pozapomenutý, zkrátka prožíval doslova hvězdnou chvilku. A politikové i sociologové v debatách na televizních obrazovkách přemítali, jak by se nynější mostecká neutěšenost mohla změnit k lepšímu.

(Ne)prolomené limity

Postava faráře seriálu Most! není dobře napsaná, tvrdí římskokatolický kněz Ladislav Heryán

Seriál Most! se stal televizním hitem

Česká televize v pondělí odvysílá poslední díl seriálu Most! Ten vzbudil (a dodnes budí) velké emoce, a to i v řadách církví.

Což ovšem není ani snadné, ani na dohled. Už proto, jak podnikatelsky lákavá je ještě pořád sousední hnědouhelná pánev se zatím neprolomenými limity těžby, ale také proto, že nikoho ještě nenapadlo, jak zkrotit příšeru sociální vyloučenosti, příkladně se šklebící z chánovského pahorku.

A stojí ovšem za poznámku, že na obecnou severočeskou vyloučenost a na řadu dalších otázek a problémů upozornil širokou veřejnost vlastně až tento crazy-komediální seriál.

Ondřej Konrád

Začínající absurdní zpovědí dvou prostitutek nepravému faráři v odsvěceném kostele a končící kvazi pohřbem jednoho z kumpánů od restaurace Severka. Respektive výrazem „ty vole“, nefrekventovanějším v celé sérii. Která sama o sobě nic změnit nemůže, ale s velkým humorem a přirozeností porušila mnohá společenská tabu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.