Ondřej Konrád: Lidický otazník po skoro osmdesáti letech

28. leden 2020

Jakýmsi zvláštním řízením osudu se kdysi staly Lidice obecným symbolem nacistické zvůle.

I když Němci za války srovnali se zemí řadu dalších obcí na různých místech kontinentu a někdy zavraždili ještě větší počet osob.

Čtěte také

Například dva roky po Lidicích přišlo o život skoro 650 lidí francouzské obce Oradour-sur-Glane. Ale volba padla na Lidice. Možná proto, že šlo o odvetu za Heydrichovu smrt. Po válce z vybudovaného lidického památníku vyrostla instituce. Kterou nemohli neakceptovat ani odpůrci komunistů, k symbolu se vehementně hlásících.

Když jejich režim před 30 lety skončil, už mnoho z tehdy přeživších lidických žen nezbývalo. Dnes už je na světě jen jediná. A minulý týden požádala otevřeným dopisem ministra kultury, aby nepřijímal demisi ředitelky Památníku Lidice a Ležáky Martiny Lehmannové. To by mohlo mít váhu. Když Lubomír Zaorálek volá po tom, aby se lidická památka žádným způsobem nezpochybňovala a nerozměňovala.

Polidštěný mramor

A i pokud je pravdivé zjištění historika Vojtěcha Kyncla, že jedna z lidických žen několik dnů před likvidací obce udala židovskou podnájemnici, rozměr tragédie se tím nijak neumenšuje. Dokonce lehce zlidšťuje dosavadní lidickou mramorovost.

Čtěte také

Protože, jak známo, nic není černobílé. A zhruba 350 tamních obětí nemohli být samí andělé. A historikovo poslání je zase bádat po faktech a nezamlčovat je. Přitom právě o zamlčení tak trochu jde: gestapem ještě před osudným 10. červnem 1942 odvezená Štěpánka Mikešová, která zahynula asi o dva měsíce později v Osvětimi, v lidické historii totiž chybí.

Ačkoli v obci několik let žila, mlčelo se o ní v roce 1945 a vypadá to, jako by byl zájem s mlčením pokračovat. Aby se třeba nenarušila představa oněch samých andělů. Takže když ředitelka Lehmannová zmínila v televizní relaci, že by se ona židovská žena mohla nějak do piety zahrnout, bylo zle.

Jaké vztahy obnovit?

A ministr kultury, pod kterého památník spadá, dal na dopis takřečených lidických dětí, který ovšem pravděpodobně iniciovala a zformulovala předsedkyně lidické pobočky Českého svazu bojovníků za svobodu Jana Bobošíková. Když se před pár lety v této organizaci zjevila, odešly z ní na protest poslední tři lidické ženy; dvě z nich už dnes nežijí.

Ondřej Konrád

Tehdy jejich gesto nezabralo, dokonce otevřelo Bobošíkové cestu k předsednictví. V této chvíli zatím nezabírá ani hlas té definitivně poslední lidické ženy Jaroslavy Skleničkové. A kdo ví, čím nebo kým byl ministr Zaorálek pohnut k pohledu jen z jedné strany. Ačkoli by v Lidicích rád „obnovil vztahy“, jak řekl. Jenže ty už tam jsou ale nejspíš narušené delší dobu. A bůhví z jakých pohnutek.       

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio