Ondřej Konrád: Kellner, Číňané a Nováci

29. říjen 2019

Tak to by se zas mohly na Novu vrátit kung-fu filmy!

Čtěte také

Zavtipkuje možná někdo v narážce na fakt, že dodnes nejúspěšnější soukromá televize u nás vysílala v prvním období ohromné množství snímků s bojovníky v asijských stylech. A když tedy dnes získává TV Novu skupina PPF, rozsáhle aktivní v Číně, comeback filmových mistrů kung-fu se jeví logický.

Ale žerty stranou. Petr Kellner by asi o nic podobného nestál. Vždyť pojem kung-fu filmů pochází z Hongkongu, ještě když byl britskou kolonií. Zatímco dnes je ve svém specifickém postavení úplným břevnem v oku komunistické Číny. Ve které PPF podniká.

Nicméně obavy, že Kellner může skrze Novu zkoušet působit na veřejné mínění i na politiky, mimo jiné právě pokud jde o vztahy s Čínou, jsou jistě na místě. Má přece zájem na vztazích co nejlepších, v tom si notuje s prezidentem.

Zpochybňovat pochybnosti

Jenže takové zrovna nyní nepanují. Množí se pochybnosti kolem firmy Huawei, která by se chtěla podílet na tuzemské mobilní internetové síti 5G, ale řada našich západních spojenců v čele s USA před Huawei varuje. Což činí i naše Národní centrum kybernetické bezpečnosti a vláda to nebere na lehkou váhu.

Čtěte také

BIS hovoří o stále se rozšiřující činnosti čínských zpravodajských služeb a pražský magistrát se dočista rozkmotřil s partnerským Pekingem. Když ten nechtěl ani slyšet, že by se ze smlouvy, uzavřené minulým vedením české metropole, mohla vypustit pasáž, kde Češi devótně uznávají takřečenou „politiku jedné Číny“. Konkrétně vůči primátorovi čínská strana metá blesky. A tak dále.

To je Kellnerově holdingu PPF jistě nepříjemné. Stejně jako mu byla krajně nepříjemná aféra nakonec rychle ukončeného sponzoringu Univerzity Karlovy dceřinou PPF Home Credit, podle mnohých firmou morálně problematickou.

Tohle všechno, a ono to bude jistě přibývat, by TV Nova v Kellnerových rukou jistě mohla jakž takž žehlit, uhlazovat, mlžit a zpochybňovat. Ovlivnitelných diváků má pořád značný počet. Ale víc ani skrz sledovanou televizi nezmůže. 90. léta a davy nekritických konzumentů Novy za Vladimíra Železného jsou nenávratně ty tam.

Odtud potud

A tak Kellnerova Nova těžko může například přimět ke větší vstřícnosti vůči Číně české politiky jaksi „en bloc“. Když se k ní staví spíš rezervovaně obě vládní strany a vysloveně odmítavě opozice. Třebaže obchodování s Čínou nikdo ukončit nechce. Vyjma ovšem ty firmy, a není jich úplně málo, které tam udělaly prachbídnou zkušenost a o takřečené Říši středu už nechtějí do smrti slyšet.

Ondřej Konrád

Nicméně 48 miliard, které má Kellner zaplatit za společnost CME, působící ještě v Bulharsku, Rumunsku na Slovensku a ve Slovinsku, je značná suma a zkušený obchodník jako on jistě nevyhazuje peníze oknem. Podnik bude vydělávat. A zároveň možná tak trochu pracovat na lepším obrazu Čínské lidové republiky. Ale také třeba ani moc ne. Aby diváků nezačalo ubývat. Když se navíc nejspíš nedočkají návratu kung-fu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio