Ondřej Konrád: Dokud má kancléř svého prezidenta

30. březen 2022

Stačilo pouhých pět dní a z toho ještě dva nepracovní, aby zdánlivě dokonaná skoro pětiletá kauza Lány inkasovala naopak knockoutový zvrat. Lehce chápaný tak, že je Miloš Zeman nadále svázán vztahy s nejužším kroužkem osob kolem něho daleko pevněji, než jsme si doposud uměli představit.

Respektive představit se dalo, že Miloše Baláka prezident omilostní těsně před koncem mandátu. Ale na Hradě si asi říkali: Co můžeš prosaditi hned, neodkládej za zítřek, jistota je jistota, bůhví, co bude. A tak bumprásk, čtvrteční nepodmíněný trest vězení na tři roky pro šéfa Lesní správy Lány za ovlivnění veřejné zakázky ve výši 200 milionů, skoro dvoumilionová pokuta a čtyřletý zákaz činnosti, vše vyletělo do vzduchu.

A prezident vzkázal, že Balák „nebyl odsouzen pro povahu svého činu, ale kvůli tomu, kde pracuje“.

Čtěte také

To ovšem není nic menšího než osočení soudu ze závislosti, od hlavy státu takřka neuvěřitelné, asi lze říci skandální. A ovšem nedoložené. Zatímco obžaloba disponovala evidentně přesvědčivými důkazy, včetně odposlechů. A dva soudy došly k témuž závěru: Tendr na práce kolem lánské vodní nádrže Balák zmanipuloval.

K tomu třeba dodat: Kancléř Vratislav Mynář, který do Lán starého známého Baláka přivedl a zaměstnal, jej odmítal odvolat po jeho obvinění, obžalobě i nepravomocném odsouzení. A jestli ho ve funkci ponechá i po omilostnění? Možné je všechno. Bral se během let za Baláka převelice a měl na jeho případ dokonce zavádět debaty s předními soudci. I když to popírá, kdo nevěří, ať tam běží. Balák z příslovečných spárů justice ale úplně venku není, v běhu je také kauza těžby lánského kamene.

Ani Tomio by…  

Poprask, který se v úterý odpoledne po zprávě o milosti rozpoutal, byl a jistě ještě nějaký čas bude odpovídající, tedy mohutný. A ve velmi široké škále.

Čtěte také

Padají slova o zneužití prezidentského úřadu, výsměchu občanům, pohrdání právním státem, klientelismu a tak dále, a tak dále. Když zůstaneme jen u termínů ve veřejnoprávním rozhlase citovatelných. Rozhořčenější zní očekávatelně od koaličních politiků, vcelku jasná kritika ale také z opozice. A vůči prezidentovi tradičně zdrženlivý šéf hnutí SPD Tomio Okamura napsal, že on sám by Balákovi milost neudělil. Snad abychom věděli, jakou bychom v něm měli hlavu státu.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Prudké reakce jistě na Hradě předem čekali, nemohli ani počítat, že případ záhy vyšumí ve válečném čase. Přesto necouvli, vlastně si jako praví čeští, někdo by řekl cyničtí furianti ještě přisadili. Krátce poté, co vyšlo najevo, že uspěchanou skartaci zprávy BIS o Vrběticích nařídil osobně Mynář. I když to dost možná ani nemohl. A bublají kolem něho delší dobu rozličné věci. Zdálo by se rozumné na sebe neupozorňovat. Ale dokud má Mynář svého prezidenta a ten mu – čertvíproč – splní každičké přání jako nějaká nadpřirozená bytost, tak co? A hlavně neotálet!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio