Ondřej Konrád: Bez Lenky a Bobbyho by leccos nebylo tak skvělé

6. prosinec 2014

Dvě osobnosti hudebního světa odešly tento týden – jedna organizátorská, druhá hráčsky aktivní. Prvá domácí, druhá světová. Pokud vím, navzájem se neznaly. Ale skoro určitě by si výborně rozuměly.

Širší veřejnost jméno Lenky Zogatové, která zemřela v pouhých osmapadesáti letech, nezná. Ale kdo se v osmdesátých letech pohyboval poblíž svébytné brněnské hudební scény, dobře ví, co pro ni Lenka znamenala.

A že bez jejího osobního nasazení, vynalézavosti a odvahy k obelstívání dohlížitelů socialistické kultury, by spontánní hnutí, z něhož vzešly skupiny Dunaj, E, Pro pocit jistoty, Ještě jsme se nedohodli, anebo Z Kopce a další, dost možná jen živořilo v garážových zkušebnách.

Ale díky Lence originální kapely naopak jako zázrakem koncertovaly. A brněnská alternativa, jíž byla Lenka jakousi matkou, pak mohutně ovlivňovala hudební i kulturní atmosféru v celé zemi.

Čtěte také

Lenka se podílela i na řadě nekonformních výstav, performancí a divadelních událostí s hudebním hnutím úzce propojených. I památná vystoupení undergroundové ikony zpěvačky Nico konspiračně uspořádala Lenka. Následně vše prošetřovala StB, jakoby tušící, že šlo o předznamenání blížícího se rozkladu totalitního režimu.

Po jeho definitivním pádu Lenka zůstala u kulturního dění, mimo jiné i coby dvojnásobná ředitelka českého centra v Bratislavě. Kde sice musela pracovat se skromným rozpočtem, ale stejně přivážela nejzajímavější české umělce. Kteří s ní také s radostí i respektem spolupracovali.

Lenka Zogatová (na archivním snímku), ředitelka Českého centra v Bratislavě a významná osobnost brněnské kulturní scén

A ještě jedna smutná zvěst přišla v těchto dnech. O úmrtí sice staršího, přesto nikoli kmetského tenorsaxofonisty Bobbyho Keyse. Rodák z Texasu se od mládí pohyboval na rockové scéně a jeho neobyčejného tahu na branku si povšimli a hojně využívali ti vůbec největší mistři oboru: John Lennon, Joe Cocker, George Harrison, Eric Clapton nebo kapela Lynnyrd Skynnyrd. A především Rolling Stones. S nimiž Keys absolvoval obrovská turné už počátkem 70. let, kdy také pro Stones nahrál na několik alb řadu výrazných sól.

Za všechny stačí jmenovat úderný a hitový song Brown Sugar. Poslední čtvrtstoletí s nimi pak vystupoval trvale. Hudební duše skupiny, kytarista a skladatel Keith Richards našel v Keysovi snad vůbec největšího životního přítele. Zdaleka nikoli pouze proto, že se oba narodili ve stejný den, 18. prosince 1943. A nepřestali se pak dohadovat, kdože z nich přišel na svět dřív. Keith vždycky považoval Bobbyho de facto za člena kapely.

Světy muzikantského služebníka prvého řádu Bobbyho Keyse a iniciátorky brněnského převratného dění Lenky Zogatové se sice míjely. Ale cosi měli společné - lásku k muzice, nezdolný optimismus i značný smysl pro humor. Oba také stáli lehce stranou, jakoby spíš v pozadí. Ale bez nich by leckteré důležité věci nebyly tak úžasné.

Spustit audio