Ondřej Konrád: Babišův křest odborářským ohněm?

12. červen 2018

Od té doby, co je Andrej Babiš politikem (byť jím podle něho vůbec není), neměl s odboráři vážnější střet.

Jenže země zažívá ekonomicky dobré časy, už to nějakou chvíli trvá, a bylo jen otázkou času, kdy začnou státní zaměstnanci trvat na vyšších platech. Které jim navíc byly do jisté míry přislíbeny, a to nejen ve volební kampani. A když vidí, že i za prosperity plánuje premiér ještě o něco hlouběji zatnout sekeru do futra státního dluhu dalším deficitním rozpočtem.

Jindřich Šídlo: Dvojnásobný problém dvojnásobného premiéra

jindrich_sidlo_170503-111749_mos.jpeg

Jsou věci, které by nejspíš předseda vlády ve vyšším zájmu dělat neměl. Kupříkladu žalovat u mezinárodního soudu sousední spojenecký stát kvůli čistě osobním problémům.

Babiš je ovšem nachystán částečně přidávat. A náležitě to mediálně prodat. Před komunálními, senátními a důležitými pražskými volbami. Nadále s veřejností klidně a vlídně komunikující a veškerým konáním jaksi mimoděk ospravedlňující vládu drženou u moci komunisty. Plus případně tu a tam Okamurovci.

Jenomže odbory mu nic zadarmo dát nehodlají. A musí vědět, že ačkoliv Babiš vystupuje suverénně, nachází se přece jen v delikátním postavení. A nepotřebuje ostrý konflikt se skoro půlmiliónovou masou státních zaměstnanců (v širším záběru veřejných služeb a správy jde o ještě větší číslo).

Koho by to bavilo?

Ale konflikt se rýsuje. Jak ukázalo úterní protestní setkání asi tří stovek odborářů ze všech koutů, na kterém se hovořilo o požadavku 15 procent navíc pro učitele (s tím je Babiš smířený), ale také o deseti pro ostatní, včetně zdravotníků, což už vláda odmítá. Ačkoliv zdravotnický požadavek premiér před pár týdny podporoval.

Lukáš Jelínek: Talent ke slibování dobrou vládu nedělá

Lukáš Jelínek

Jedním z faktorů tlačících na urychlený vznik nové vlády je státní rozpočet. Žádný kabinet není nadšený z toho, že mu jízdní řád, tedy příjmové i výdajové rámce, určil jeho předchůdce.

A pozor, odbory žádají změny už od října. Souvislost s volbami je tedy zřejmá. Proč také ne, v předvolebním období mívají politikové sklon měknout. I Babiš za jistých okolností umí ustupovat. A zaonačit to tak, aby nevypadal jako poražený.

Mnohem raději se však prezentuje coby rozvážný hospodář. Zaměstnance sice chápe, ale oni zase musí chápat, že stát má také řadu dalších povinností. Což je ovšem dost ohraný refrén. A když se politikové neustále pyšní příznivým vývojem HDP (teď už ne tak prudkým, ale pořád slušným), pak si odbory musí říkat, že je další odkládané sliby nebaví. Kam až jsou připravení zajít, ovšem zatím nevíme.

Ondřej Konrád

Mimochodem - jejich heslo „Konec levné práce“ je určitě k pochopení i pro ty, kdo pracují v soukromého sektoru. Na pomyslné barikády se státními zaměstnanci sice asi nepůjdou, ale k případné vyostřenější atmosféře jejich porozumění třeba přispěje. A tak uvidíme, možná je před Andrejem Babišem politický křest ohněm.  

Spustit audio