Od září budou studenti a senioři cestovat levněji. Je to uplácení voličů, říká opozice

30. srpen 2018

Levnější jízdné pro děti, studenty a seniory bude znamenat pro státní rozpočet 6 miliard korun ročně navíc. Dálková a regionální doprava jim totiž zlevní až o 75 %.

Pokud by se dnes rozhodl senior vyrazit na výlet z Prahy do Břeclavi, zaplatí Českým drahám bezmála 400 korun. Od září už to bude jen necelá stovka.

Tříčtvrtinové slevy ve vlacích a v autobusech schválila vláda už letos v březnu. Podle kabinetu to zlepší dostupnost veřejné dopravy pro skupiny s nižšími příjmy.

Nekteří dopravci prodávají levnější jízdenky s předstihem. Jiní zase nabízejí možnost si od září lístek bezplatně vyměnit.

„Senioři nad 65 let (a cestující od 15 do 18 let) se budou prokazovat platným dokladem totožnosti, nejčastěji občanským průkazem,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Studenti ve věku 18−26 budou muset předložit studentský průkaz.

Na to, jestli se cestující správně prokazují, a dopravci prodávají jízdenky za novou cenu, budou podle Lenky Rezkové dohlížet plánované kontroly.

Považuji to za populismus a uplácení voličů, protože ten návrh nemá žádný sociální aspekt. Není nijak testováno, jestli student žije nebo nežije ve vysoce (průměrně nebo podprůměrně) příjmové rodině.
Jan Skopeček, ekonomický expert (ODS)

České dráhy očekávají jen asi 10% nárůst cestujících, říká náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Michal Štěpán a dodává, že eventuální posílení spojů se bude řešit ad hoc a v případě potřeby dojde k případnému fixnímu posílení spojů. 50 vozů operativní zálohy pak mají v záloze. 

Pokud by se dopravci obávali, že budou některé vlaky kvůli velkému zájmu cestujících přeplněné, můžou požádat o výjimku a slevy v nich neposkytovat. Podle ministerstva dopravy, ale žádný z dopravců zatím zájem o takovou výjimku neprojevil.

autoři: Tomáš Jelen , marz
Spustit audio

Související