Ocitne se íránský exprezident Ahmadínežád před soudem?

12. červen 2015

V Íránu byl zatčen bývalý viceprezident předcházející hlavy státu Mahmúda Ahmadínežáda Hámid Baghaí. Před několika měsíci byl odsouzen další jeho viceprezident Mohammad Réza Ráhimí, a tak se i nad samotným Ahmadínežádem stahují mraky, píše agentura Reuters.

Za praní špinavých peněz a zpronevěru v hodnotě miliard dolarů dostal Ráhimí pět let vězení a pokutu, která v přepočtu činí přes jeden a čtvrt milionu dolarů. Úřady zatím neoznámily, zda případ Baghaího s Ráhimím souvisí.

Podle Reuters napsal Ráhimí po svém zatčení Ahmadínežádovi dopis, který jej se skandálem spojuje. Když pronikl na veřejnost, bývalý prezident popřel, že by byl do případu zapleten, a jeho stoupenci prohlásili, že obvinění jsou motivována politicky.

V souvislosti s tímtéž skandálem byl vloni oběšen jeden miliardář z řad podnikatelů, jehož jméno agentura neuvádí. Odhalen byl už v roce 2011, a aféra tak zanechala vážný stín na Ahmadínežádově prezidentském úřadování, které skončilo v souladu s ústavou vypršením jeho druhého mandátu v roce 2013.

Čtěte také

Po dvou letošních zatčeních svých viceprezidentů by teď mohl před soudem stanout i Ahmadínežád, ale íránští představitelé se obávají, aby rozkol v roztříštěné vládní elitě nenarušil probíhající jednání s mezinárodním společenstvím o íránském jaderném programu.

Soudní proces s Ahmadínežádem by byl v této situaci prekérní, souhlasí někteří analytici, ale výroky řady íránských poslanců, představitelů a médií naznačují, že se k obvinění opravdu schyluje.

Ráhimí byl nejvýše postavený politik, který byl po islámské revoluci v roce 1979 odsouzen za zpronevěru, připomíná Reuters. V dopise Ahmadínežádovi, který pronikl na veřejnost, si stěžoval, že se za něj bývalý prezident nepostavil.

Mahmúd Ahmadínežád

Připomněl mu, že v roce 2008 pomohl vládě rozdělit úplatky asi 170 konzervativním kandidátům na poslance částkou ve výši 400 000 dolarů. „Cožpak jste tehdy nevěděl, o co jde?“ ptal se Ahmadínežáda v dopise Ráhimí.

Nikoho sice nejmenoval, ale naznačil, že uplacení kandidáti měli na oplátku spolupracovat s vládou. Ráhimí se pak stal v roce 2009 viceprezidentem a byl jím čtyři roky. Ahmadínežád všechno popřel a brzy nato založil internetovou stránku, která naznačuje jeho úmysl vrátit se do politiky, až se budou příští rok konat parlamentní volby.

Miliardář, který byl vloni oběšen, byl údajně na Ahmadínežáda napojen. Měl se podílet na zpronevěře v hodnotě 2,7 miliardy dolarů a praní špinavých peněz, do něhož bylo zapojeno 14 státních a soukromých bank. Všechny to popřely.

V době, kdy se toto všechno odehrávalo, na Íránce tvrdě dopadaly mezinárodní sankce. Parlament Ahmadínežáda ke konci jeho druhého mandátu často obviňoval ze špatného řízení ekonomiky a z obcházení nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

Po úniku Ráhimího dopisu na veřejnost se do věci vložily mocné Revoluční gardy, které prohlásily, že celou aféru vyšetří. Ahmadínežád už čelí několika dalším obviněním z doby, kdy byl v prezidentském úřadu, ale ta se podle místních médií většinou týkají jen nesprávného vládního postupu. Koncem roku 2013 byl předvolán k soudu, ale nedostavil se, připomíná Reuters.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.