Obrázky zajatců

24. březen 2003

U zpráv z války je problém v tom, že se obtížně ověřují. To ale není jediný důvod, proč se údaje válčících stran liší, proč nejsme informováni o všem, co se děje, a proč jsme občas dokonce uváděni v omyl. Každá z válčících stran vyzdvihuje své úspěchy a podle možností bagatelizuje ztráty. Děje se tak z taktických a propagandistických důvodů.

Válka se nevede pouze o strategické body a kvůli kontrole území. Vede se i o přízeň televizních diváků. Američané a Britové se snaží v médiích ilustrovat válku jako operaci, která Iráčany úspěšně osvobozuje. Irák naopak usiluje o vytvoření dojmu úspěšné obrany před agresorem. O významu médií dobře vypovídá fakt, že největší diskuse se včera vedla o filmových záběrech zajatých amerických vojáků, které odvysílala irácká televize. Z vojenského hlediska se jedná o bezvýznamnou epizodu, dopad psychologický ovšem důležitý je. Takové záběry nezapadají do scénáře operace, ve které měli iráčtí vojáci dobrovolně odkládat zbraně, jakmile jsou Američané a Britové na dohled.

Většina amerických televizí prý zmíněné obrázky nevysílala s odůvodněním, že by byla zveřejněna osobní data zajatců a tím narušeno jejich soukromí. Americký televizní divák by navíc mohl být zmaten: K čemu jsou osvobozovaným Iráčanům váleční zajatci a proč bojují za režim, o kterém přeci z amerických letáků musí vědět, že je už skoro mrtev? K nezaplacení jsou podobné záběry pro irácké generály. Zvyšují bojovou morálku. Tím, že se Iráčané brání, se ovšem z osvobozenecké operace stává normální válka, ve které je bohužel nutné zvítězit. Pokud kvůli odstranění Saddámova režimu bude nutné porazit Iráčany, nebude výsledkem osvobození, ale okupace. A okupace není dobrý režim.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.